Naslovna // Društvo // Кonferencija „Novi lideri“ održana u Jagodini: BUDUĆNOST JE U OMLADINI

Кonferencija „Novi lideri“ održana u Jagodini: BUDUĆNOST JE U OMLADINI

Predavanje iz oblasti liderstva i stručnih praksi, zajedničkim snagama organizovali „Кancelarija za mlade“ iz Jagodine i studentska organizacija „AEISEC“

Кonferencija “Novi lideri“ održana je u zgradi Pomoravskog okruga u Jagodini, u četvrtak, 27. aprila. Кonferenciju je organizovala „Кancelarija za mlade“ iz Jagodine u saradnji sa najvećom studentskom organizacijom na svetu, „AEISEC“. Ovo je već jedanaesta godina kako se projekat održava širom Srbije, a namenjen je srednjoškolcima koji žele da saznaju nešto više o liderstvu, ali i o tome kako da naprave neku promenu u sredini u kojoj žive:
-Projekat je namenjen srednjoškolcima kako bismo ih motivisali, inspirisali i čuli nove ideje, ali i da im pomognemo da pokrenu svoju inicijativu u gradu. Naš glavni zadatak je da mi njima objasnimo šta je liderstvo, šta znači biti mladi lider, koje kvalitete on ima, kako da prepoznaju lidere u svom gradu i da li bi oni želeli da postanu lideri. Pored toga, govorimo im i o putu do uspeha, o neuspesima, o tome šta znači biti aktivan član zajednice i još nekim dodatnim temama koje njima mogu biti interesantne –rekla je Bojana Šormaz, PR menadžer konferencije.
Na pitanje, koliko su ovakva predavanja zanimljiva mladim ljudima, Bojana je odgovorila sledeće:
– Mladi su veoma zainteresovani za ovakve događaje i mnogo nam je drago što možemo da utičemo na mlade na ovakav način. Imaju sjajne ideje i mogu da donesu promene, samo što nažalost nemaju puno mogućnosti da imaju ovakve konferencije i da mogu da čuju baš ovakve priče. Pozivam organizacije da se uključe u našu akciju, da što više rade na mladima, jer su oni naša budućnost.
Кancelarija za mlade iz Jagodine osnovana je u martu ove godine i već je uspela da ostvari saradnju sa najvećom studentskom organizacijom. Oni su ponosni na to, ali takođe ističu da je sva snaga danas u mladim ljudima:
– Naša ideja je da kroz razne aktivnosti podignemo nivo proaktivnosti kod mladih u Jagodini. Ovde je jedan od najvećih problema što mladi ne znaju koliku moć imaju i koliko mogu sami za sebe da organizuju neke aktivnosti koje bi doprinele da po završetku svog formalnog obrazovanja budu osposobljeni kako za neke karijere, tako i da ostvare neke lepe stvari za svoje lokalne sredine –rekao je koordinator ustanove, Nenad Jovanovski.
Novooformljenu instituciju za mlade u Jagodini očekuje dosta posla. Prva je formiranje lokalnog akcionog plana za tekuću godinu. Iz Кancelarije za mlade ističu da je to jako bitno za mlade, jer se na taj način stvaraju nove mogućnosti za njih u ovom gradu.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .