Naslovna // Društvo // Akcija davanja krvi u Jagodini: Prikupljene 23 jedinice dragocene tečnosti

Akcija davanja krvi u Jagodini: Prikupljene 23 jedinice dragocene tečnosti

Aktivisti Crvenog krsta Jagodine završili su još jednu kalendarsku godinu na pravi način, organizovanjem akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Foto: TV Kopernikus

Pored brojnih aktivnosti koje Crveni krst Jagodine ima, davanje krvi je primarna, a raduje i činjenica da se većina dobrovoljnih davalaca redovno odaziva, muškarci na 3 a žene svakog četvrtog meseca, istakla je Tatjana Ristić, sekretar CK Jagodina.

-Da li možemo više? Naravno da možemo. Mi se trudimo da tako bude, uključivanjem mladih u dobrovoljno davalaštvo krvi. Otuda naše redovne akcije u jagodinskoj Gimnaziji svakog proleća i jeseni, jer mladi ljudi treba svojim primerom da shvate neophodnost najhumanijeg čina, a to je davanje krvi koja spasava druge živote. Na poslednjoj ovogodišnjoj akciji prikupili smo 23 jedinice krvi, a tokom decembra smo organizovali 3 akcije davanja krvi,  istakla je Ristić.

Zalihe krvi su za sada stabilne, ali ni jedna jedinica nije višak, istakao je doktor Petar Stojanović iz niške transfuziologije, uputivši apel građanima Jagodine da se priključe dobrovoljnom davalaštvu krvi.

-Niška transfuziologija je zadužena za sve akcije davanja krvi od juga pa do Jagodine, pa su tako svakodnevno 3 do 4 naše ekipe raspoređene u nekom gradu. Mene raduje činjenica da se u Jagodini uvek uspešno sprovede svaka akcija, jer to znači da mi odlazimo u Niš sa 30 do 50 jedinica, pa I mnogo više, koje se obrađuju i čuvaju za one kojima je krv neophodna, istakao je dr Stojanović

Jagodinski Crveni krst, posle praznične pauze, već 13. januara nastavlja sa organizovanje prve akcije dobrovoljnog davanja krvi u novoj godini, koju će desetak dana kasnije pratiti još jedna, u organizaciji društva dobrovoljnih davalaca  Dragan Simijonović Siki iz Rakitova.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .