Naslovna // Društvo // Akcija davanja krvi u Ribaru: Prikupljeno 58 jedinica dragocene tečnosti

Akcija davanja krvi u Ribaru: Prikupljeno 58 jedinica dragocene tečnosti

Akciju zajedničkim snagama organizovali Udruženje davalaca krvi „Sveta Trojica“ i Aktiv žena iz ovog sela. Sledeća će biti održana sredinom juna.

Foto: TV Kopernikus

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je protekle nedelje, 13. februara, u Domu kulture sela Ribare. Zajednički su je organizovali Udruženje davalaca krvi „Sveta Trojica“ i Aktiv žena iz ovog sela, a prikupljeno je 58 jedinica dragocene tečnosti.

Udruženje „Sveta trojica“ zvanično postoji već sedam godina, a akcije organizuje dva puta godišnje: pred praznik Svetog Trifuna i pred praznik Svete Trojice, inače slave sela Ribare i tamošnje crkve. Sarađuju dugi niz godina sa srodnim organizacijama, kako iz Srbije, tako i iz Crne Gore. Ujedno su istakli da je značaj održavanja ovakvih akcija i te kako veliki.

-Narod treba da bude human, pogotovo sada u ovim teškim trenucima, kada sve bolnice nemaju dovoljne količine krvi i mi bi to morali da im obezbedimo. Godišnje prikupimo oko 150 jedinica. Odlučili smo da animiramo mlade davaoce, trebalo bi i njih da uključimo, oni su nam sada najpotrebniji–rekao je Dragan Cvetković, predsednik Udruženja davalaca krvi „Sveta Trojica“ iz Ribara.

On je ujedno izrazio i zahvalnost Skupštini grada Jagodine na pomoći koju im pruža u organizaciji.

-Saradnja sa lokalnom samoupravom je izvanredna. Oni nam pomažu kako finansijski, tako i organizaciono. Da nije njih, teško da bi uspeli nešto da organizujemo. Naša lokalna samouprava je to prepoznala, sada u ovim teškim trenucima kada je krv i više nego potrebna –dodao je on.

Udruženju je u organizaciji pomogao i Aktiv žena sela Ribare. Iz uprave su istakli da su uvek tu jedni za druge i da je podrška uzajamna.

-Spremili smo peciva za sve dobrovoljne davaoce krvi. Tu smo da se odradi šta treba, ne mogu sve one ovo sami da iznesu. Dobrovoljni davaoci su jako bitni. Njihovih pet minuta nekome znači život. Veliki doprinos svemu daje lokalna samouprava. Da nije njih, ničega od ovog ne bi bilo –rekla je Bojana Miletić, predsednica Aktiva žena sela Ribare.

Davalaca je bilo različitih starosnih dobi, a svi su se rado odazvali apelu da pomognu svojim doniranjem dragocene tečnosti i odvajanjem pet minuta od svog vremena.

-Krv sam dao 33 puta. Lep je osećaj kada znate da možete da pomognete onima kojima je to potrebno. Svi koji su zdravi, treba daju krv. Ne boli ništa i traje pet minuta –rekao je Zoran Jovanović, jedan od davalaca.

-Osećaj je predivan. Svako pomaganje veoma znači za one koji su u toj situaciji da im treba krv. Poručio bih svima da dođu u što većem broju –rekao je mladi Igor Pajić, kome je ovo bilo drugo davanje krvi.

Svaki davalac je na kraju dobio i simboličan poklon, a za sve humanitarce, po završetku akcije,  priređen je i svečani ručak, kao i uživo muzika. Sledeća akcija ovog Udruženja biće održana sredinom juna meseca, pred praznik Svete Trojice, što je ujedno i slava sela Ribare i tamošnje crkve.

Organizaciji akcije, pored pomenutih udruženja, pomogli su i Crveni krst grada Jagodine, ali i Zavod za transfuziju krvi iz Niša.

D.M.

tagovi: , , , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .