Naslovna // Društvo // Aktivnosti Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja

Aktivnosti Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja

Iz pomenute institucije trenutno se zalažu za stari objekti daju zadrugama na korišćenje, ali i da se prilikom osnivanja zadruga obuhvati više sela

Foto: TV Kopernikus

Zadružni savez Šumadije i Pomoravlja, sa sedištem u Jagodini, postoji od 1955. godine i nekada je imao ukupno 184 zadruge. Od tada realizuje brojne aktivnosti koje se tiču unapređivanja položaja poljoprivrednika i boljeg plasiranja njihovih proizvoda. Danas, u njegovom sastavu nalazi se 48 zadruga: od opštih, preko specijalizovanih i zanataskih, pa sve do učeničkih zadruga. Trenutno, ova ustanova zalaže se za realizaciju dva predloga:

-Zadružni savez Šumadije i Pomoravlja zalaže se da se objekti starih zgrada, koje su nekad radile a ugasile su se i u vlasništvu su lokalnih samouprava, daju na korišćenje novim zadrugama, ukoliko se u nekom selu formirala neka nova. Sve to je sa ciljem unapređenja zadrugarstva i poljoprivrede. Na taj način, poljoprivredni proizvođači bi se uključili u zadrugu i mogli bi da plasiraju svoj proizvod. Mi se zalažemo i za to da se prilikom osnivanja zadruge obuhvati više opština, sela i okruga. Ovim putem se zahvaljujemo i lokalnoj samoupravi za pomoć u razvoju zadrugarstva –rekla je Jasmina Banković, tehnički sekretar Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, tokom predstavljanja štanda na 51. Saboru “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” u Kalenićkom Prnjavoru u Rekovcu.

Banković je istakla da je sedam zadruga članica pomenutog saveza apliciralo za projekat bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruge kod ministarstva za brigu o selu. Takođe, istakla je da u završnoj fazi formiranje još tri zadruge: dve zemljoradničke i jedne učeničke. Ujedno pozivaju sve zainteresovane poljoprivrednike da im se priključe, a sve sa ciljem boljeg povezivanja članova i plasiranja njihovih proizvoda.

D.M.

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .