Naslovna // Društvo // Besplatno letovanje za osnovce i srednjoškolce i dalje traje

Besplatno letovanje za osnovce i srednjoškolce i dalje traje

Protekle sedmice, na letovanje otišli đaci osnovnih škola „17. oktobar“ i „Branko Radičević“, kao i učenici jagodinske Gimnazije „Svetozar Marković“. Sve troškove oko puta i smeštaja već 15 godina snosi Skupština grada Jagodine

Maturantima će ovaj odmor i više nego prijati

Projekat besplatnog letovanja grada Jagodine za svršene osmake i srednjoškolce uveliko je u toku. Osnovci idu na sedam dana u Buljarice, a srednjoškolci na petodnevno letovanje u Paraliju. Protekle sedmice, u poznato crnogorsko letovalište otputovali su učenici osnovnih škola „17. oktobar“ iz Jagodine i „Branko Radičević“ iz Bunara, dok su u Paraliju otputovali učenici jagodinske Gimnazije „Svetozar Marković“.

Ovaj projekat, koji se sprovodi već 15 godina zaredom, jedinstven je u Srbiji i kao takav izaziva samo reči hvale. Na putovanje, sve đake po tradiciji isprati Snežana Vukašinović, zamenica gradonačelnika Jagodine:

-Od pre 15 godina Buljarice su sinonim za letovanje o trošku i u organizaciji lokalne samouprave. Do sada sve protiče kako valja i ovo je prilika da se učenici jedne velike gradske škole druže sa učenicima jedne male seoske škole. To su možda budući drugari u srednjoj školi i to je prilika da se odmore pre nego što krene nova školska godina u novoj školi. Što se srednjoškolaca tiče, pravo na besplatno letovanje imaju svi svršeni maturanti. To se pre svega odnosi na naše sugrađane koji žive u Jagodini i koji su završili srednju školu u ovom gradu. Međutim, to pravo imaju i naši sugrađani koji su školu završili u nekom od okolnih gradova, kao i učenici drugih gradova koji su svoje četiri godine proveli školujući se u ovom gradu. Oni imaju privilegiju da po prvi put putuju besplatno o trošku i u organizaciji našeg grada –istakla je Vukašinović i svima poželela srećan put i lep provod.

Prosvetni radnici i učenici smatraju da je ovo letovanje odličan poklon grada za svu decu koja su završila osnovno i srednje obrazovanje:

-To je njihovo poslednje zajedničko druženje, a ujedno i lep rastanak od osnovne škole. Naravno, sa nama ide i kompletno prateće osoblje. Tamo nas čekaju radnici „JASSA“-e koji već godinama tako lepo sa nama rade. Verujem da će sve biti na visokom nivou –rekla je Biljana Milanović, direktorka Osnovne škole „17. oktobar“ u Jagodini.

Direktor jagodinske Gimnazije Miroslav Veljković rekao je da će đacima posle obaveza oko prijemnog ispita ovaj odmor dobro doći:

-Nadam se da će đacima ovaj odmor prijati. U ovoj smeni su učenici filološkog i jezičkog smera. Povoljna vest je da su deca odlično upisala fakultete, što je i njihova, ali i jednim delom naša zasluga. Nadam se da će im ovo letovanje posle burnih prijemnih ispita zaista prijati i da će se lepo provesti –rekao je Veljković.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, sa đacima kreću i lekari, obezbeđenje i spasioci. Povratak ove grupe osnovaca očekuje se 11. avgusta. Sledeća grupa osnovaca putuje ove subote, 10. avgusta i to će biti učenici osnovnih škola „Milan Mijalković“ i „Rada Miljković“ iz Jagodine, kao i učenici škole „Vuk Karadžić“ iz Glogovca. Gimnazijalci su se iz Paralije vratili 6. avgusta, a sedma grupa srednjoškolaca otputovala je u ponedeljak, 5. avgusta u večernjim časovima. To su bili učenici Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ i njihov povratak se očekuje u nedelju 11. avgusta u popodnevnim časovima. Osma grupa velikih maturanata put Paralije krenuće u subotu, 10. avgusta u 23 časa sa stajališta ispred Muzeja voštanih figura.

D.M. / J.L.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .