Naslovna // Društvo // Dan polja kukuruza

Dan polja kukuruza

 

Dan polja kukuruza organizovan je na oglednoj parceli Gorana Miladinovića iz Kočinog sela. Prikazana su 62 hibrida deset semenskih kuća.

Manifestacija Dan polja kukuruza organizuje se na teritoriji Pomoravskog okruga koji Poljoprivredno savetodavna služba Jagodine (PSSSJ) pokriva svojim radom, pa su je tako posetili svi poljoprivredni proizvođači ovog regiona. Ove godine , kao i predhodnih, domaćin je Goran Miladinović iz Kočinog sela, na čijim parcelama su prikazani prinosi hibrida kukuruza najvećih srpskih semenskih kuća.

-Ovo su treći Dani polja, koje organizujemo tokom svake kalendarske godine. Cilj manifestacije je da se na jednom oglednom prostoru poljoprivredni proizvođači upoznaju sa novim hibridima, uoče njihov kvalitet i na taj način se odluče za neki od njih koji će naredne godine saditi na svojoj njivi kao najoptimalniji. Veliki značaj treba da ima ova manifestacija, koju organizujemo duže od decenije, baš za one koji se ozbiljno bave poljoprivrednom proizvodnjom. Ono što je karakteristično za ovogodišnje Dane polja je videti posledice suše, koje su zaista katastrofalne. Na ovom oglednom polju su odrađene kompletne agrotehničke mere da bi prinos bio što veći, ali suša je uzela svoj danak. Ujedno ovako loša godina po poljoprivredu je povod da ponovimo ono što propagira i naše Ministarstvo poljoprivrede da je, obzirom na postojeće klimatske promene u svetu pa i kod nas, neophodno povesti više računa na navodnjavanju useva kao i osiguranju istih, rekla je  mr Jasmina Filipović, direktor Poljoprivredne službe u Jagodini, proglašavajući manifestaciju Dan polja kukuruza otvorenom.

Verica Lazarević, savetodavac za stočarstvo PSSSJ,  je  ovom prilikom ukazala poljoprivrednim proizvođačima na mogućnost pripreme silaže od kukuruza koji još uvek ima zelenu masu, uz obavezan dodatak šećera ili melase, i to kilogram u dva litra vode za dve tone kukuruza, zbog smanjenog skroba u suvim biljkama, prekrupe-pšenice, raži ili ovsa i zeolita kao antioksidansa koji skuplja sve slobodne radikale, pesticide i teške metale.

Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Jagodine tokom ove godine organizovala je Dane polja pšenice, soje i suncokreta i kukuruza.

T.Mitrović

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .