Naslovna // Društvo // Filip i Sonja najbolji “teslijanci” u Jagodini

Filip i Sonja najbolji “teslijanci” u Jagodini

Filip i Sonja Milosavljević iz Jagodine, pobednici takmičenja “Energiju štedim, ja više vredim”. Filip dobio i priznanje kluba “Nikola Tesla” iz Filadelfije

Filip i Sonja Milosavljević iz Jagodine, brat i sestra, ne samo što imaju ista interesovanja kada je reč o školovanju i nauci, već su podjednako uspešni na takmičenjima. Filip, koji je krenuo u osmi razred OŠ “Rada Miljković”, i njegova sestra Sonja, četvrta godina Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”, smer elektrotehničar računara, prošle školske godine bili su pobednici na takmičenju “Energiju štedim, ja više vredim”. Konkurs je raspisala škola “Nikola Tesla”, a takmičenje je organizovala profesorka Marija Bogdanović. Filip je bio najbolji među osnovcima, a Sonja među srednjoškolcima. Filipov rad čak je bio prezentovan i u Filadelfiji.

– Takmičim se tri godine, a dve godine za redom bio sam prvi. Pretprošle školske godine pobedio sam na takmičenju koje se odnosilo na alternativne izvore energije, a prošle školske godine sam pobedio sa multimedijalnom prezentacijom pod nazivom “Gospodar svetlosti, gospodar munje”. Uradio sam nešto poput dokumentarnog filma o životu i radu Nikole Tesle-kaže Filip koji ima sve petice od početka školovanja.

On dodaje i da se od malena interesovao za fotografiju. Poslednjih nekoliko godina počeo je da radi i digitalne animacije Tesle. Fotografije je potom objavljivao na fejsbuku. Dušan Sinadinović izbacio je jednu njegovu fotografiju. Pošto je ona imala najviše lajkova, pobedila je konkursu koji su raspilasi oni koji rade na izgradnji Teslinog tornja.

Kada je na internetu video digitalne animaciuje Tesle, Nikola Lončar, osnivač kluba pronalazača “Nikola Tesla” i predsednik istoimene naučne fondacije, poslao je pohvalne komentare. Kada je ove godine čuo da je opet pobedio na takmičenju, Lončar je pogledao njegovu multimedijalnu prezentaciju. Pošto mu se dopala, zatražio je da je emituje i u Filadelfiji prilikom okupljanja Teslijanaca.

Jedna od Filipovih digitalnih animacija Tesle

Jedna od Filipovih digitalnih animacija Tesle

– Lončar nas je zvao i tražio odobrenje za emitovanje. Bili smo presrećni što mu se prezentacija dopala i ponosni što je rekao da je Filip jedan od najkvalitetnijih mladih ljudi koje poznaje. Filip je prezentaciju preveo na engleski jezik i poslao je. Kada su je videli u Filadelfiji rekli su nam da su mislili da iza njegovog rada stoji čitava organizacija, a ne osnovac. Lončar mu je poslao i certifikat- ponosno će Filipova majka Snežana.

Ništa manje uspešna je i Filipova sestra Sonja, koja u srednjoj školi ima sve petice, dok je osnovnu školu završila sa Vukovom diplomom. Ona je na istom takmičenju pobedila na temu energetski efikasna kuća.
-U školi “Nikola Tesla” pohađam smer elektrotehničar računara. Ne sećam kako sam počela da radim sa grafičkim programima, ali znam da mi je u početku bilo zanimljivo, interesantno, a kasnije i korisno. Zato sam se i opredelila za ovaj smer. Od predmeta najviše volim matematiku i programiranje, mada me zanimaju i citanje, Kafka, Kami, Dostojevski- kaže Sonja i dodaje da njihov uspeh ne bi bio takav da nemaju podršku roditelja.

Zanimljivo je da su i Sonja i Filip izjavili da bi voleli da studiraju sofverski inženjering.

Tekst i foto Z. Gligorijević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .