Naslovna // Društvo // Na Pedagoskom fakultetu otkrivanje spomen obelezja Aleksandru T. Petrovicu

Na Pedagoskom fakultetu otkrivanje spomen obelezja Aleksandru T. Petrovicu

Povodom obeležavanja jednog veka od izbijanja Prvog svetskog rata i 115 godina od osnivanja Učiteljske škole u Jagodini, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini 9. aprila 2014. u 11 časova biće otkriveno spomen obeležje (rad akademskog vajara Ivana Markovića) učitelju i potpukovniku Aleksandru T. Petroviću (Strelac 1886 – Pirot 1962), koji je kao prvi u kolu 1906. završio elitnu Učiteljsku školu, nosiocu najviših prosvetnih i vojnih odlikovanja, pobedniku s Crne reke čije delo je bilo nadahnuće književnicima koji su ga i učinili besmrtnim.

Pozivnica-page-001“Ovim činom simbolično vraćamo delo Aleksandra T. Petrovića srpskoj istoriji, kulturi i prosveti da zaborav više ne bi prekrivao njegovu plemenitu životnu posvećenpst obrazovanju mladih naraštaja, sindikalnu bprbu za prava učitelja, kao i moralnu doslednost jednako nepokolebljivu u monarhističkom i komunističkom režimu. On je jedan iz plejade neznanih junaka koji su ostavljali pero lativši se mača kada je trebalo braniti zemlju da bi na bojnom polju nizali pobede jednako blistave kao i u učionici. Ovakav ukrštaj pera i mača uzdigao je Srbiju i odbranio njenu prosvetnu, kulturnu i nacionalnu slobodu” kažu na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini i pozovaju svoje sugrađane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

Ovom prilikom u izvođenju studenata Fakulteta pedagoških nauka biće premijerno prikazana i drama “San Crne reke”, autora Aleksandra Ž. Petrovića, u režiji Sretka Divljana, uz prateću muziku Miloša Beljakovića, koja će javnosti približiti život i delo Aleksandra Petrovića.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .