Naslovna // Društvo // Novi računarski smer za talentovane đake

Novi računarski smer za talentovane đake

 

 

Od ove školske godine u jagodinskoj Gimnaziji formirano je još jedno ogledno odeljenje. Ovoga puta za sve one koji vole informatiku.

 

 

          Jagodinska Gimnazija pored specijalizovanog  filološkog odeljenja, koje uspešno radi skoro deceniju, sada može da se pohvali i novim računarskim smerom. Njega pohađa 18 učenika, od maksimalno dvadeset, koliko je propisalo Ministarstvo prosvete, a rad je organizovan po grupama kroz osam informatičkih predmeta, koliko će se izučavati u naredne četiri godine, uz osnovne predmete , a sa posebnim akcentom na matematiku.

          –Imali smo sreću ali su, verujem, to i zasluge iz ranijih vremena, da Ministarstvo prosvete izabere našu školu među deset škola u Srbiji, gde je formirano računarsko odeljenje. Juna meseca je organizovan poseban prijemni ispit za ovo ogledno odeljenje kada su učenici polagali test iz matematike. Pre toga su naši profesori mesecima vršili pripremnu nastavu za ovaj maturski ispit, i evo, na kraju celog tog procesa, koji je uspešno priveden kraju, formirana je prva generacija računarskog smera. Nadam se da je ovo početak nove ere u jagodinskoj Gimnaziji, koja je uvek išla u korak sa vremenom i aktuelnim u svetu, jer formiranje specijalizovanog informatičkog smera, kao zanimanja budućnosti, baš to i govori, kaže Miroslav Veljković, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Jagodini.

          Jagodinska Gimnazija, prema rečima Veljkovića, jedna je od retkih u Srbiji koja ima dva specijalistička odeljenja- filološko i računarsko. Rad u njima je takođe drugačiji nego na tradicionalnim smerovima, jer se radi u manjim grupama, pa je svakom učeniku posvećena velika pažnja.

-Na filološkom smeru je 24 đaka u odeljenju, a na računarskom maksimalno 20. Delimo decu u dve grupe, a čak i profesori imaju poseban tretman, jer je Ministarstvo prosvete tako propisalo. S obzirom da su zahtevi mnogo veći, norma časova je za prosvetne radnike specijalizovanih smerova Gimnazije smanjena na 12 nedeljno. Objašnjenje za to je vrlo jednostavno. U informatici se trendovi jako brzo menjaju i uvek mora da se ide napred i u korak sa zahtevima informacionih tehnologija. Zato profesori, zajedno sa učenicima moraju neprestano da uče nove stvari i napreduju, jer ovde fakultetska diploma ne znači da smo sve već naučili, već je ovo jedna priča bez kraja,  dodaje direktor  Gimnazije.

U jagodinskoj  Gimnaziji su kapaciteti popunjeni. Postoji pet smerova a nastava je organizovana u dve smene.

Dovoljan broj  različitih smerova omogućuje đacima da, prema svojim afinitetima, nađu željeno zanimanje. To je ujedno i olakšanje za roditelje, jer ne moraju više da razmišljaju o internatskom smeštaju u većim gradovima gde su ranije formirana specijalistička odeljenja i odvajanju od svoje dece, koja su sa petnaest godina još uvek mala za tako nešto. Sada se u Jagodini radi po istom  programu kao i na IT smeru u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, ili u privatnim Računarskim gimnazijama. Mi ste trudimo da zadovoljimo programe po kojima rade naše kolege u većim centrima, dodaje Veljković.

Učenici jagodinske Gimnazije tokom godine osvajaju zapažene rezultate na mnogim takmičenjima, pa je tako dvadeset republičkih nagrada,  prosek koji se godinama “održava” u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Prirodno je da deca u tim godinama vole da se takmiče između sebe, da pokažu ono što su naučila u školi, a ujedno to je i motivacija za druge učenike da još bolje rade i postižu dobre rezultate. Mislim da takmičenja nisu prioritet, već dobro organizovana nastava i složan kolektiv, ali svakako podržavam sve što ova talentovana deca rade, jer nema ništa lepše od njihovih zadovoljnih lica kada se vrate sa takmičenja i proslave svoj rad ali i ovu školu. Pored rada u specijalizovanim odeljenjima i napredovanja u IT sektoru i stranim jezicima, nikako ne smemo da zapostavimo one osnovne predmete, da negujemo srpski jezik, bavimo se sportom, muzikom, obogatimo opštu kulturu, kaže on.

Gimnazija “Svetozar Marković” u Jagodini spada u red stoletnih škola, što je ponos za sve zaposlene i decu koja je pohađaju. Za godinu i po dana ova obrazovna ustanova će proslaviti 150 godina postojanja i uspešnog rada, pa su pripreme ovog značajnog jubileja polako krenule. Kako reče direktor Veljković, valja na dostojan način, u spomen na sve one koji su ostavili svoj trag u njoj, proslaviti vek i po obrazovanja u Jagodini, jer Gimnazija to i zaslužuje.

T.Mitrović

 

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .