Naslovna // Društvo // Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

„Svako može da bude iskorišćen i da bude žrtva, a mladi su najviše izloženi ovom problemu“ rekla je Tatjana Ristić, sekretar Crvenog krsta u Jagodini

Građanima je deljen promotivni materijal sa informacijama o ovom problemu

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, obeležen je proteklog petka i u centru grada Jagodine.

Trgovina ljudima jedan je od najvećih problema današnjice. Najčešće žrtve su upravo mlade osobe koje olako stupaju u kontakt sa nepoznatim ljudima, kako uživo, tako i putem društvenih mreža, ne znajući kakve to posledice može imati po njih. Crveni krst Srbije svake godine na različite načine obeležava ovaj Dan, a u akciju se uključila i podružnica ove institucije u Jagodini:

-Pokazalo se da je vršnjačka edukacija jedan od najboljih načina prenošenja različitih znanja i iskustava. Upravo zato, naši volonteri već nekoliko dana drže predavanje u jagodinskim školama. Obuhvatamo i osnovne i srednje škole, kao i učenike i studente koji borave u Domu. Smatramo da svako može da bude izložen ovoj opasnosti i da bude žrtva. Nadam se da ćemo mladima podići svest kako bi vodili računa sa kim stupaju u kontakt –napomenula je Tatjana Ristić, sekretar Crvenog krsta u Jagodini.

Volonteri Crvenog krsta prošli su kroz obuku kada je edukacija o ovoj temi u pitanju, a obuku su im držali profesionalni treneri. Oni su ovaj problem predstavili građanima Jagodine na jedan zanimljiv način. Tog dana, delili su promotivni materijal gde piše kako ljudi mogu da se zaštite od ulaska u lanac trgovine ljudima, a povredama na licu koje su napravljene pomoću šminke, skrenuli su pažnju sugrađanima i na to kako žrtve mogu kasnije da izgledaju.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .