Naslovna // Društvo // Obezbeđene zbirke za završni ispit osnovaca

Obezbeđene zbirke za završni ispit osnovaca

 

 

Drugo polugodište je već krenulo i prema kalendaru Ministarstva prosvete trajaće 20 dana kraće nego prvo. Đake očekuje mini raspust uoči Vaskršnjih praznika, a nakon toga osmake polaganje završnog ispita. Jagodinske škole su obezbedile zbirke zadataka za sva tri testa.

            Osmaci školsku godinu završavaju 30. maja, nakon čega sledi finalna priprema za polaganje završnog ispita polovinom juna. Zbirke zadataka iz srpskog, matematike i kombinovani testovi, koji sadrže pitanja iz pet predmeta: biologije, geografije, istorije, fizike i hemije su stigli, a kako kaže direktor jagodinske osnovne škole Boško Đuričić, Zoran Marković, od početka školske godine se već uveliko radi na obnavljanju gradiva potrebnog za malu maturu.

            –Kalendar prosvete je napravljen tako da se u njemu prvi put nalaze i tačni datumi održavanja završnih ispita. To su 14. 15. i 16. jun. Odluka da se prvo polugodište produži za dva dana i tako nadoknade izgubljeni dani je baš i doneta iz razloga da se ne remeti raspored koji je Ministarstvo prosvete kroz kalendar za ovu školsku godinu utvrdilo. Probni testovi će biti organizovani početkom aprila, a naši đaci uveliko vežbaju sa predmetnim nastavnicima. Kao što znate, Zbirke zadataka, koje izdaje Zavod za vrednovanje kvaliteta Ministarstva prosvete izašle su krajem januara, a mi smo se pobrinuli da ih dobiju svi učenici, objašnjava Marković.

            U zbirkama zadataka se nalaze pitanja iz sedam predmeta, jer deca polažu maternji jezik, matematiku i kombinovani test koji sadrži pet predmeta. Zadaci će biti potpuno nepoznati.

            -Kada kažemo da su zadaci nepoznati, znači da neće biti identične brojne vrednosti ili redosled odgovora na završnom ispitu. Đake to ne treba da plaši, jer imaju dovoljno vremena da provežbaju sve, ali i poprave svoj opšti uspeh, ukoliko je to potrebno, jer ponekad zafali pola boda za željeno zanimanje koje je prvo na listi želja. Probni ispit koji ćemo organizovati najverovatnije 7. i 8. aprila, a o čemu će učenici biti blagovremeno obavešteni, je pravi presek stanja i dosadašnjeg rada. Napravljen je tako da potpuno simulira završni junski ispit, pa deca nemaju tremu, jer znaju šta ih očekuje i kakva je procedura, dodao je on.

            Direktor Zoran Marković kaže da u Jagodini ima oko 720 učenika koji završavaju osmi razred.  S druge strane, u jagodinskim srednjim školama ima oko 800 slobodnih mesta, pa će tako svako naći svoje mesto.

T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .