Naslovna // Društvo // Po nova znanja u Nemačku i Portugaliju

Po nova znanja u Nemačku i Portugaliju

 

 

 

FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA U JAGODINI SKLOPIO UGOVORE SA NEKOLIKO EVROPSKIH UNIVERZITETA

 

Ovih dana prva četiri studenta sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini odlaze u Nemačku i Portugaliju gde će završiti prolećni semestar i upoznati obrazovne sisteme tih zemalja

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini prvi je fakultet u zemlji, ovog tipa, koji je, u okviru Erazmus plus programa, sklopio ugovore sa nekoliko evropskih univerziteta o razmeni studenata, rekla je dekan fakulteta dr Violeta Jovanović na konferenciji za novinare.

Erazmus plus program je međunarodni program koji podrazumeva saradnju između evropskih univerziteta iz zemalja članica Evropske unije i univerziteta zemalaja koje još uvek nisu članice EU. Fakultet pedagoških nauka u Jagodini je potpisao pet ugovora o saradnji sa univerzitetima u Mađarskoj, Nemačkoj, Portugaliji i sa dva univerziteta na Kipru.

Dvoje studenata ovog fakulteta provešće prolećni semestar na Politehničkom univerzitetu u gradu Viana do Castelo u Portugaliji, a dvoje na Filips univerzitetu u Marburgu u Nemačkoj. Takođe, naši profesori su išli u mobilnost i predavali na fakultetima u inostranstvu, njih petoro. Imali smo i tri profesora iz Mađarske koji su ovde boravili i držali predavanja našim studentima. Pored toga, naš fakultet je prijavio i projekat za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju. Nadam se da ćemo ove godine potpisati i taj ugovor – rekla je koordinator Erazmus plus programa Ivana Ćirković Miladinović.

Ovih dana prva četiri studenta sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini odlaze u Nemačku i Portugaliju gde će završiti drugi semestar i upoznati obrazovne sisteme tih zemalja. U Nemačku idu Jovan Nikolić sa četvrte godine i Anđelija Milenković sa treće godine, a u Portugaliju Stefan Ljubomirović sa četvrte i Natalija Kovačević sa treće godine. Svi su sa smera učitelj. Njihova očekivanja su velika.

Jovan Nikolić kaže da im je ponuđen veliki izbor predmeta koji se tiču obrazovanja, prava i ekonomije na engleskom jeziku.

-Nadam se da ćemo znanje koje tamo steknemo da prenesemo ovde posebno ono što je novo i što nismo imali prilike ovde da vidimo u našoj nastavi. Dobićemo i voznu kartu koja važi u celoj Nemačoj tako da ćemo moći da upoznamo ovu zemlju – kaže Nikolić.

Anđelija Milenković kaže da je dobro što će pohađati i kurs nemačkog jezika.

Upoznaćemo dosta novih ljudi i nadam se da ćemo se lepo provesti. Kao što je rekao kolega nadam se da ćemo dosta toga tamo naučiti i da ćemo to moći da primenimo u našoj struci – kazala je Natalija Kovačević.

Stefan Ljubomirović će drugi semestar pohađati u Portugaliji.

-Od Portugala očekujem veliko životno iskustvo u trajanju od šest meseci. Što se tiče moje profesionalne karijere, očekujem da u tom periodu steknem nova znanja i usavršim engleski jezik. Nadam se da ću pohađati slične predmete kao i ovde, a sve ono što bude bilo novo, trudiću se da prenesem ovde – kazao je Ljubomirović.

Natalija Kovačević je istakla da joj je veliko zadovoljstvo što je deo ovog velikog projekta.

Studenti će u Nemačkoj i Portugaliji provesti šest meseci. Važno je reći da je za studente boravak tamo besplatan. Dobiće stipendiju koja pokriva svu nastavu, kao i putne troškove. Ovaj semestar će studentima biti priznat tako da kada se vrate u Jagodinu, nastavljaju sa školovanjem na Fakultetu pedagoških nauka.

-Ovi studenti su prošli jednu vrstu selekciju. Važno je da dobro znaju strane jezike, da su među najboljim studentima i da smo uvereni da će na dobar i dostojan način predstavljati naš fakultet u zemljama gde idu – istakla je Violeta Jovanović.

Prema rečima dekana Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Violete Jovanović, ovaj fakultet je jedan od najpoznatijih na kragujevačkom univerzitetu  po internacionalnoj saradnji.

-Mi smo do sada imali devet Tempus projekata i imamo Komenijus projekat koji je aktivan. Prvi krećemo i sa razmenom studenata. Imamo u najavi dolazak studenata iz Španije na naš fakultet. Ovo je važan trenutak jer otvaramo vrata ovoj vrsti internacionalne saradnje ne samo našeg već i ostalih učiteljskih i nastavničkih fakulteta u našoj zemlji – rekla je na kraju Violeta Jovanović.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .