Naslovna // Društvo // Radoslav Malenovic: izumitelj za dobrobit pcela

Radoslav Malenovic: izumitelj za dobrobit pcela

Radoslav Malenović iz Majura ovih dana predaće Zavodu za patente „Malenovićev kavez“, odnosno kavez za veštačku proizvodnju matica. Za svoj izum ovaj vredni i ambiciozni Majurac, koji ima 83 godine, mada deluje mnogo mlađe, već je dobio deset zlatnih medalja. Prema njegovim rečima, Zavod je već proverio da li je neko u svetu napravio nešto slično. Pošto to pre njega niko nije uradio, Malenović će svoj izum moći da patentira.

Zlatne medalje potvrđuju kvalitet njegovog izuma

Zlatne medalje potvrđuju kvalitet njegovog izuma

-Prosto nisam mogao da verujem da sam jedinstven u svetu po tom kavezu. Kada su proveravali da li postoji nešto slično, rekli su mi da su videli da se moje ime na internetu pominje u preko 3.000 naslova. Doduše, kad malo bolje razmislim, od prvobitne zamisli kaveza prošlo je 20 godina, jer sam ga neprestano dograđivao i usavršavao-kaže Radoslav.

U kavez, koji je napravio od drveta, umeće se saće u koje matica polaže jaja. Reč je o novoj tehnologiji proizvodnje matica. Na taj način larva se ne presađuje, kao što je slučaj kod takozvane Dulitlove metode. Naime, ovaj Amerikanac zamislio je da se pčele izvode u uslovima koji nisu prirodni. Matica položi jaja u prirodno stanište, a kada nastane larva treba je izvaditi posebnim iglama i staviti na drugo mesto. Ovaj metod pokazao se veoma nepraktičnim načinom izleganja matica, jer su dobijene kontraproduktivne matice. Moj kavez ne sadrži nijedan veštački materijal, posebno nema metala, koji pčele ne podnose-objašnjava Radoslav.

On dodaje da matica položi i do 1.500 jajašca na dan u umetnuto saće. Kada se larve izlegu, pčele ih hrane medom. Prinos zavidi od popunjenosti saća.
-S prirodom nema igranja. Da je to tačno, možda najbolje potvrđuje izum Nemca Kravela Jantera. On je napravio kavez od plastike i pokušao da maticu natera da jaja položi u njega. Janter je svoj izum patentirao i mnogi pčelari su naseli. I ja sam koristio taj kavez, ali nije bilo nikakvog uspeha. Ni plastični „Nikotov“ kavez, urađen u Francuskoj, nije dao očekivane rezultate. Pored toga što larve mogu da se povrede kada se iglicama vade

Malenovićev kavez

Malenovićev kavez

iz njih, one mogu i da uginu, jer se to radi samo 10 do 12 sati nakon proizvodnje. To posebno važi ako je temperatura u tom trenutku niža od one u košnici. U mom kavezu od drveta i pčelinjeg voska matice su produktivne pet godina, odnosno dva puta duže nego dosadašnje matice. Takođe, raspored legla je ujednačen, a matice su otpornije na bolesti- kaže Radoslav.

On je odavno shvatio da se kvalitet i visoka produkcija u pčelarstvu sastoje u drugačijem načinu rada, naročito ako se dođe do kvalitetne matice. Zbog toga se i došlo do takozvanog veštačkog izvođenja matica. Javljali su se razni načini njihove proizvodnje, ali su ubrzo bili napuštani, jer su se pokazali kao loša rešenja. Prema njegovim rečima, bitno je i čime se pčele hrane. Pčelari imaju običaj da mlade matice hrane šećernim sirupom i raznim drugim slatkišima. Radoslav smatra da to negativno deluje na njih, jer nije njihova prirodna hrana.

Naš sagovornik smatra da su pčele i njihovi produkti od neshvatljivo velike koristi za živi svet i podseća na Ajnštajnove reči da će, ukoliko nestanu pčele, doći do smaka sveta najduže za četiri godine.

Medalje
Radoslav je za svoj kavez za proizvodnju matica dobio deset zlatnih medalja na raznim sajmovima u Srbiji, Vojvodini i Makedoniji. Poslednju je dobio pre desetak dana na 57. Međunarodnom sajmu tehnike. Savez pronalazača Srbije iz Beograda dodelio mu je nagradu „Nikola Tesla“, odnosno zlatnu medalju.

Najnoviji izum
Radoslav nam je otkrio da je nedavno uradio još jednu inovaciju. Umesto žice koja je do sada bila u leglu, on je postavio drvene štapiće. To je uradio zato što je izbacio metal koji pčele ne vole i zato što veruje da će se one mnogo bolje osećati kada ih okružuje prirodan materijal. Ovaj izum još uvek nije spreman za patentiranje.

Tekst i foto Z. Gligorijević

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .