Naslovna // Društvo // Roboti za školu u selu Glogovac

Roboti za školu u selu Glogovac

 

U školskoj godini u kojoj će informatika postati obavezan predmet Fond B92 pokrenuo je akciju “Bitka za znanje”. U ovoj akciji donirani su roboti za edukaciju dece osnovnih škola širom Srbije. Jedna od njih je i “Vuk Karadžić” iz Glogovca kod Jagodine.

 

Kako bi unapredili znanje svojih učenika iz informatike i povećali njihovu informatičku pismenost, entuzijastični nastavnici glogovačke Osnovne škole “Vuk Karadžić”,  prijavili su se na konkurs fondacije B92 koja donira robote školama širom Srbije. Ova Osnovna škola jedina je u Jagodini koja je dobila poklon fondacije.

-Mi smo praktično istog dana kada je konkurs objavljen aplicirali  i od 400 škola koje su se prijavile, ušli u uži izbor među njih 80. Kao jedina škola u Jagodini, dobili smo poklon. U pitanju su pet robota, čija je vrednost oko 500 evra. Oni će služiti za obuku dece, odnosno povećanje nivoa znanja pre svega iz informatike, što i jeste svrha celokupnog projekta, kaže Goran Milenković, profesor fizike i osnova tehnike  OŠ “Vuk Karadžić”

Nastavnici glogovačke osnovne škole Vuk Karadžić prošli su obuku u Kragujevcu, koja je podrazumevala da se roboti, koji su u delovima, sklope i osposobe za dalji rad, kroz programiranje.

-Obuka je bila organizovana u Kragujevcu, u Osnovnoj školi “Radoje Domanović” za sve nastavnike iz ovog dela Srbije. Pokazali su nam način na koji se roboti sklapaju da budu funkcionalni, kao i način da ih približimo deci koja, kroz programiranje u programskom okruženju Skreč, dosta intuitivno mogu da nauče sve, bez obzira na starosnu granicu. Ovakvi projekti kod dece razvijaju algoritamski način razmišljanja, da od problema dođu do rešenja, da znaju da se snađu u datom trenutku, jer će u radu biti vremenski ograničeni. Roboti i rad sa njima razvijaju timski rad, a baš je to potrebno deci, jer se nadam da će od naredne školske godine informatika postati odavezan predmet u petom razredu, a kasnije kroz sve razrede do osmog. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su među natraženijim zanimanjima u svetu baš informatička i da je sve više smerova u srednjoj školi gde su zastupljene informacione tehnologije, onda ovakvi projekti zaista opravdavaju svoje postojanje,  rekla je  Milica Maletković, profesor matematike i  informatike u glogovačkoj školi i jedna od nastavnika koji će sa decom raditi na projektu “Bitka za znanje” B92 fondacije.

Sledeća faza u ovoj akciji su takmičenja na kojima će oformljeni tim učenika učetvovati, kroz tri faze, kaže Jelena Nedeljković takođe profesor matematike i informatike.

Nas očekuje izbor učenika koji će učestvovati na takmičenju. Obaveza je da se oformi tim od četiri učenika koji će zajedno sa koleginicom Milicom i sa mnom ići na takmičenja u druge škole gde će se takođe napraviti ekipe. Drugi deo takmičenja biće organizovan OnLajn u našoj školi, i zasnivaće se na rešavanju zadataka koje ćemo dobiti od Fondacije koja je donirala robote i zamislila celokupan projekat. Kako učenici budu rešavali te zadatke, tako će se roboti i kretati, a sve će to biti snimano i prezentovano, kroz izveštaje, komisiji, objašnjava Jelena.

Obaveze prema donatoru robota  su da se oni koriste u svakodnevnoj nastavi, kažu profesori škole Vuk Karadžić iz Glogovca. Škola je u obavezi da na svakih 6 meseci šalje izveštaj, kako bi opravdala ovu donaciju.

T.Mitrović

 

 

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .