Naslovna // Društvo // Sastali se ,,Đerdani” iz Trnave i Donjeg Račnika

Sastali se ,,Đerdani” iz Trnave i Donjeg Račnika

 

NASTAVLjENA MANIFESTACIJA ,,SUSRETI SELA”


Treća priredba ovogodišnje manifestacije ,,Susreti sela” održana je u nedelju u Trnavi, nadomak Jagodine. Tom prilikom su se sastala kulturno umetnička društva iz Trnave i Donjeg Račnika.
Čuvanje narodnih pesama i igara od zaborava, kao i čuvanje tradicionalnih vrednosti našeg naroda je projekat koji se već godinama uspešno realizuje u Jagodini, čime su meštani jagodinskih sela i članovi kulturno – umetničkih društava više nego zadovoljni.
U Domu kulture u Trnavi, dakle prošle nedelje snage su odmerili ,,Đerdani” i to jedan domaći iz Trnave i jedan gostujući iz Donjeg Račnika.
-Jedva smo čekali ovu manifestaciju, jer je ovo prvi put da se sastajemo sa Trnavom, što do sada nije bio slučaj. Na taj način mi širimo prijateljstvo, druženje, narodno jedinstvo, kao i iskrene i lepe dobrosusedske odnose.Naše kulturno – umetničko društvo postoji više od pedeset godina i stalno smo aktivni, uz napomenu da smo sad sastav podmladili, tako da većinu čine mlađi članovi. I dalje ćemo se odazivati svim ovakvim akcijama koje organizuje lokalna samouprava, jer nam to pričinjava izuzetno zadovoljstvo, a ujedno to je i naš zadatak da očuvamo srpsku kulturnu baštinu”, rekao je Dragan Mladenović, predsednik Kulturno umetničkog društva ,,Đerdan” iz Donjeg Račnika.
Takođe, i domaćini su bili vrlo raspoloženi za igru, pesmu, druženje i priču.
-Ovo je manifestacija koja se trudi i pokušava da sačuva od zaborava našu tradiciju, našu narodnu nošnju i naše običaje, jer ako to zaboravimo izgubićemo identitet. Mi se trudimo da što više mladih ljudi privučemo i okupimo, kako bi se bavili folklorom i izvornim stavralaštvom”, rekao je Dragan Tomić, predsednik Kulturno umetničkog društva ,,Đerdan” iz Trnave.
Podsetimo da je generalni pokrovitelj manifestacije ,,Susret sela” Skupština grada Jagodine, a organizator Kulturni centar ,,Svetozar Marković”.

N.P.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .