Naslovna // Društvo // Savindan obeležen i u jagodinskim školama i vrtićima

Savindan obeležen i u jagodinskim školama i vrtićima

Program u obrazovnim ustanovama započet rezanjem slavskog kolača, a nastavljen priredbama koje su deca svih uzrasta pripremala sa svojim nastavnicima i profesorima

Rezanje slavskog kolača u Osnovnoj školi “Milan Mijalković”

Školska slava Sveti Sava obeležena je proteklog ponedeljka, 27. januara, u svim jagodinskim osnovnim i srednjim školama i vrtićima.

Obeležavanjem ovog praznika, škole su jasno stavile do znanja da drže do očuvanja lika i dela prvog srpskog prosvetitelja, oca srpske duhovnosti i kulture:

-Ovo je već 180. godina otkako je Sveti Sava proglašen za zaštitnika škola u Srbiji. Mi tokom cele školske godine, a posebno u Svetosavskoj nedelji i za Savindan, promovišemo to da je Sveti Sava svojim radom i delom bio prvi u mnogo čemu, a pre svega prvi je prosvetlio svoga roditelja i poveo ga putem vaskrsenja Srba i srpskog roda. Upravo je to i poruka koju mi škole možemo da prenesemo, a to je: učite, obrazujte se, živite u duhu svetosavlja i trasirajte put za svetliju i bolju budućnost –rekao je Zoran Marković, direktor Osnovne škole „Boško Đuričić“ u Jagodini.

Neke škole su ovaj praznik obeležile Akademijom u Centru za kulturu „Svetozar Marković“, dok su neke u svojim salama održale priredbe koje su đaci pripremali zajedno sa svojim nastavnicima. Program je tradicionalno započet rezanjem slavskog kolača uz prisustvo sveštenstva, posle čega bi usledila himna Svetom Savi koju su izvodili učenici, članovi školskih horova. Posle toga, usledio je prigodan i zanimljiv kulturno-umetnički program koji se sastojao od dramskih komada, recitacija i izvođenja duhovnih pesama. Događaji su privukli veliku pažnju javnosti, a nastupi su nagrađeni burnim aplauzima.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .