Naslovna // Društvo // Servis personalnih asistenata najvažniji

Servis personalnih asistenata najvažniji

 

 

U galeriji ,,Sunce“ izloženo oko 80 slika. Prodajom slika finansiraće se aktivnosti ovog udruženja

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini, koji postoji i radi već 15 godina, na početku godine ima dosta aktivnosti koje su usmerene na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. U toku je konkurisanje sa projektima koji su važan deo finansiranja rada ove organizacije.

-Trenutno smo u fazi pisanja projekata koje su raspisala ministarstva i Nacionalna služba za zapošljavanje i Karitas. Za nas je posebno važan konkurs lokalne samouprave u Jagodini koji još nije raspisan. Misija naše organizacije je služba podrške za osobe sa invaliditetom, odnosno stvaranje preduslova za život osoba sa invaliditetom. Godinama sprovodimo servis personalnih asistenata i za nas je to posebno važno. To je u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija po kojoj bi osobe sa invaliditetom trebalo da žive u svojim kućama uz adekvatne službe podrške. Nama je potrebno petnaestak personalnih asistenata. Radimo selekciju, popunjavamo upitnike. Poslednjih godina imali smo oko desetak personalnih asistenata ali potrebe za personalnom asistencijom su mnogo veće – rekao je predsednik Centra za samostalni žovpt osoba sa invaliditetom Dimitrije Gligorijević.

Podružnica u Jagodini je u fazi dobijanja licence jer jedino ova organizacija ispunjava uslove jer se 12 godina bavi službama podrške.

-U početku je servis bio finansiran preko projekata, od 2008. Godine delom preko lokalne samouprave, a poslednje dve godine sredstva za servis se izdvajaju u mnogo manjem obimu. Mi pokušavamo to da nadomestimo preko projektnih aktivnosti – objasnio je Gligorijević i dodao: -Naš prioritet su službe podrške personalne asistencije. Ne vidim kako bi mlad čovek od 30 ili 40 godina živeo po staračkim domovima i rehabilitacionim centrima.

          U prostorijama Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Jagodini, krajem prošle godine, otvorena je galerija ,,Sunce“. U galeriji su izloženi radovi sa likovnih kolonija koje organizuje ovo udruženje. Galerija je mesto gde osobe sa invaliditetom, ali i njihovi prijatelji, mogu da izlažu svoje slike, mesto gde će se organizovati književne večeri i ostala kulturna dešavanja, ali i mesto okupljanja i druženja.

-Planiramo da to bude prodajna izložba i da se sredstva od prodaje slika upotrebe za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.  To su slike koje skupljamo poslednjih desetak godina preko kolonija koje naša organizacija organizuje. To nisu slike samo jagodinskih slikara jer smo kolonije organizovali u manastiru Kalenić, zatim u resavskom kraju. Ovde ima oko 80 ulja na planu i jako smo ponosni na sve to. Među slikama imamo i pet, šest slika Dragice Gajić, koja je nedavno umrla. Ona je bila učenik čuvenog slikara naive Janka Brašića, a imala je izložbe ne samo u zemlji već i širom sveta – rekao je Gligorijević.

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom svake godine organizuje likovne kolonije koje okupljaju veliki broj slikara iz cele Srbije. Kolonije se najčešće održavaju u maju ili junu.

-Videćemo da li ćemo zbog manjka sredstava napraviti koloniju ovde ispred naših prostorija, u parku, ili će to biti na nekom izletištu van grada – kazao je Gligorijević.

To je prilika da se ne samo slikari, već i pesnici, književnici i svi ljubitelji umetnosti okupe, razmene iskustva i što je najvažnije druže. Dimitrije Gligorijević kaže da su upravo slike, koje su izložene u galeriji ,,Sunce“, najlepše uspomene i svedoci tih druženja.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .