Naslovna // Društvo // “SUBNOR” Jagodine odao počast braniocima grada od fašističkih snaga

“SUBNOR” Jagodine odao počast braniocima grada od fašističkih snaga

Predstavnici ovog udruženja položili su vence na spomenike u centru grada i u porti Stare crkve. Povod je 10. april 1941. godine, dan kada su fašističke snage iz pravca Ćuprije ušle u Jagodinu. Poginulo je 27 vojnika i 30 građana dobrovoljaca

Foto: TV Kopernikus

Predstavnici Gradskog odbora „SUBNOR“-a položili su venac na spomenik u centru grada. Povod je bio 10. april, dan kada su fašističke snage iz pravca Ćuprije ušle u Jagodinu. 

Oko 40 vojnika i više od 100 dobrovoljaca iz Jagodine, pružilo je tada otpor fašističkim snagama. Tim povodom, na mestu gde je dejstvovao top branilaca Jagodine protiv Nemaca, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a položili su venac, koji su tom prilikom istakli da heroji nisu zaboravljeni.

-Odavde je dejstvovao top prema njima. Drugi potez odakle je dejstvovano prema Nemcima bio je na železničkoj stanici. Tom prilikom poginulo je 27 vojnih lica i 30 građana, rodoljuba koji su takođe pružali otpor. Bilo je tu radnika, železničara… Nemci nisu ušli tek tako bez otpora. Ovde je spomen obeležje, a mi iz Saveza boraca odajemo poštu tim ljudima koji su pružili otpor –rekao je Ljubomir Ostojić, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a u Jagodini.

Istog dana, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a položili su vence i na spomenik koji se nalazi u porti Crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Jagodini.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .