Naslovna // Društvo // Tri medalje za mlade fizičare

Tri medalje za mlade fizičare

 

Uspesi učenika škole Boško Đuričić u Jagodini

 Jagodinu na Državnom takmičenju iz fizike predstavljalo osam đaka.  Tri medalje i priznanje pripali mladim fizičarima škole Boško Đuričić.

 

            Državno takmičenje iz fizike održano je 9. i 10. aprila u Šapcu u prostorijama Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“. Takmičilo se preko 400 učenika šestog, sedmog i osmog razreda iz cele Srbije. Kako kažu predstavnici jagodinskih škola, Šapčani su se pokazali kao dobri domaćini, a novina od ove godine su i medalje koje su dodeljenae za prva tri mesta, uz odgovarajuće diplome.

            U veoma jakoj konkurenciji, učenici škole „Boško Đuričić“ iz Jagodine,predođeni nastavnicom fizike Nadicom Savić Ćujić, postigli su izuzetne rezultate, osvojivši tri medalje i jedno priznanje.

            -Naša škola je imala četiri predstavnika na Držanom takmičenju iz fizike, jednog šestaka, dvoje učenika sedmog razreda i jednog predstavnika omnog razreda. Mi nenamo specijalna odeljenja, kakav je slučaj u drugim gradovima. Naša deca redovno uče fiziku sa svojim vršnjacima u okviru gradiva propisanog za svaki razred. Zato i smatram da smo na Državnom takmičenju postigli fantastičan uspeh, jer je konkurencija bila izuzetno jaka, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da, kako rekoh, u nekim gradovima osnovci izučavaju specijalan program u sedmom i osmom razredu kada je fizika u pitanju. Moji đaci su za mene pobednici, doneli su tri medalje, dve srebrne i jednu bronzanu, a učenik šestog razreda je osvojio priznanje za učešće na Državnom takmičenju iz fizike, što znači da i naredne godine imamo predstavnke. Fiziku  predajem godinama u ovoj školi, od početka sam volela da vodim talentovane đake na takmičenja i mislim da je ovo jedan od većih uspeha koji smo postigli. Nema lepšeg osećanja za jednog profesora nego da vas na kraju žiri prozove i uruči vam nagradu. Uspesi mojih đaka su i moji uspesi i potvrda da deca vole ono što ja predajem, rekla je Nadica Savić Ćujić, nastavnica fizike.

            Tamara Radosavljević, učenica sedmog razreda osnovne škole „Boško Đuričić“ bila je jedina devojčica u timu mladih fizičara ove škole. Osvojila je drugu nagradu i srebrnu medalju, a za svoj uspeh skromno kaže da je uložila dosta truda i rada.

            –Volim fiziku i dosta je vežbam. Smatram da treba početi od početka školske godine, ne propuštati gradivo, a onda si tu i rezultati. Pored fizike idem na takmičenja iz matematike, hemije,biologije i srpskog, kaže Tamara.

-I prošle godine sam bio na Državnom takmičenju iz fizike, kaže Dimitrije Bogdanović, učenik sedmog razreda, takođe ovogodišnji dobitnik srebrne medalje.Zadaci mi nisu bili teški, mada uvek postoji trema, jer ste na takmičenju najvišeg nivoa u Srbiji. Ipak, kada sam video svoj plasman i osvojeno drugo mesto za učenike sedmog razreda, shvatio sam da se sav moj trud i rad isplatio.

Branislav Ćujić je učenik osmog razreda škole „Boško Đuričić“ u Jagodini. Kao i njegovi mlađi drugovi, veoma je uspešan na mnogim takmičenjima. U konkurenciji osmaka na Državnom takmičenju iz fizike u Šapcu on je osvojio treće mesto i bronzanu medalju.

-Konkurencija među osmacima je bila veoma jaka. Pored nas koji pohađamo redovnu školu, bilo je puno učenika koji idu u specijalne škole gde se fizika mnogo ozbiljnije i opširnije radi. Pobediti mnoge od njih je moj najveći uspeh i satisfakcija da nastavim dalje. Ovi uspesi nam se boduju i na maturi, pa su svi osmaci želeli što bolje da se plasuiraju.Planiram da upišem računarski smer u Gimnaziji, a ova medalja će mi samo doneti dodatne bodove, rekaoje nastariji predstavnik škole na takmičenju.

Najmlađi predstavnik škole „Boško Đuričić“ bio je Aleksa Marinković, učenik šestog razreda, koji fiziku uči od ove školske godine. On kaže da da su zadaci bili srednje težine za njegov uzrast, i da je zadovoljan plasmanom.

-Pored takmičenja, za sve učenike je bio organizovan i dobar provod. Proveli smo u Šapcu dva dana, jako se zbližili sa drugim takmičarima, razmenjivali iskustva što se znanja fizike tiče ali i ostalih predmeta. Osvojio sam priznanje za svoje ovogodišnje učešće. Pošto sam najmlađi u grupi koja je predstavljala moju školu i Jagodinu,ovo mi je samo podstrek da sledeće godine bar ponovim uspeh mojih starijih drugara i  još jednom proslavim školu, dodao je on.

Mladi fizičari „Boška“ već treću godinu za redom osvajaju visok plasman i nagrade na ovom prestižnom takmičenju, a zastupljenost učenika sva tri razreda garantuje da će ovaj trend biti nastavljen i sledećih godina.

T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .