Naslovna // Društvo // U nedelju: Menisino testiranje inteligencije u Jagodini

U nedelju: Menisino testiranje inteligencije u Jagodini

U okviru Međunarodnog dana inteligencije u Jagodini će u nedelju biti organizovano testiranje inteligencije. Testiranje je na Fakultetu pedagoških nauka od deset časova

Četvrtu godinu za redom MENSA, najpoznatija svetska organizacija koja okuplja ljude natprosečne inteligencije, organizuje testiranje inteligencije. U Jagodini će testiranje biti 27. oktobra, u nedelju, na Fakultetu pedagoških nauka. Kako kaže član MENSE Slaviša Rmandić, prijava je u deset časova, a testiranje počinje pola sata kasnije.

– Učesnici treba da budu stariji od osamanest godina, a sa sobom treba da ponesu dokument koji sadrži JMBG i potvrđuje status učesnika – rekao je Rmandić. – Uplata za zaposlene je 900 dinara, a za đake, studente, nezapsolene i penzionere 600 dinara. Test koji sadrži 36 grafičkih zadataka, ne zavisi od stepena obrazovanja i učesnici imaju četrdeset minuta vremena da ga urade. Rezultati stižu poštom i poznati su samo zvančinom psihologu MENSE i licu koje je radilo test.

Uslov za članstvo u ovoj organizaciji je ostvaren rezultat izražen koeficijentom inteligencije većim od 130 po Vekslerovoj skali, odnosno 148 po Katelovoj skali. Prosečan koeficijent inteligencije je od 90 do 110, nadareni su oni koji imaju od 120 do 140, a rezultat od preko 140 ukazuje na osobe sa izuzetnom inteligencijom.

– Prethodnih godina broj Jagodinaca koji su bili na testiranju bio je veći nego u sličnim sredinama, a ostvareni rezultati natprosečni o čemu je bilo dosta reči u medijima – kaže Rmandić i poziva sve koji su, ranije, stekli pravo ili su članovi MENSE da se pridruže ovogodišnjem testiranju kako bi razgovarali o mogućem formiranju podružnice organizacije u Jagodini.

Testiranje se organizuje u okviru obeležavanja Dana inteligencije MENSE Srbije, a ova se akcija, već nekoliko godina, sprovodi na inicijativu MENSE Internacional u brojnim zemljama širom sveta. Tokom trajanja Dana inteligencije testiranja će se obaviti u devetnaest gradova Srbije.

S. L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .