Naslovna // Društvo // U spomen legatu

U spomen legatu

 

Simbol sveukupnog stradanja na legetskom polju je grob poručnika Dimitrija N. Jovanovića, rodom iz Jagodine, koji počiva na sremskomitrovačkom groblju.

U Zavičajnom muzeju u Jagodini, prošle srede je održana tribina pod nazivom „Bitka na Legetu-druga strana velikog rata“.Tribina  je održana simbolično na dan kada se pre 103 godine dogodila bitka na polju Leget, 6. Septembra 1914.godine, gde je u sukobu austrougarske i srpske vojske naša pretrpela ogromne gubitke. Ujedno, ovaj poraz se smatra jednim od najvećih poraza Srbije na početku Prvog svetskog rata u kome je oko 5000 boraca zarobljeno a 2000 stradalo ili se udavilo u Savi. O bici na Legetu se nije dugo govorilo, ona je, kako reče istoričar Ninoslav Stanojlović, jedan od predavača, „gurana ispod tepiha“ kao tabu tema, sramni poraz koji je usledio posle oba Balkanska rata i čuvene Cerske bitke.

Pre desetak godina, istoričari su odlučili da, u spomen na sve one koji su živote dali u Sremu, bude znana javnosti pa otud i potreba za jednom naučnom tribinom u jagodinskom Zavičajnom muzeju koja je okupila veliki broj poznavalaca srpske istorije svih generacija. Svakako je povod za priču bio i podatak da je u sastavu Timočke divizije, koja se borila na polju Legetu, bio 15.puk „Stevan Sinđelić“ sastavljen od boraca Jagodine i okolinih mesta.

          -Planirali smo da na tribini prikažemo opšti kontekst Prvog svetskog rata i istorijat bitke na Legetu, kako bi se građanstvo upoznalo sa značajem celog događaja. Kao simbol tog stradanja uzima se jedan poručnik Dimitrije N. Jovanović koji je rođen u Jagodini. Njegov spomenik se nalazi na groblju u Sremskoj Mitrovici, malo zarastao u travu sa jedva vidljivim natpisom obraslim mahovinom, ali jedini je spomenik učesnika te bitke sa imenom i prezimenom. Taj spomenik su podigli građani Sremske Mitrovice 1930. godine i na taj način se odužili stradalima na bici na polju Leget, rekao je organizator tribine, muzejski savetnik Duško Grbović.

Tribina na kojoj su govorili eminentni jagodinski istoričari Ninoslav Stanojlović, profesor istorije u Osnovnoj školi „17. Oktobar“ magistar Dejan Tanić, arhivski savetnik Istorijskog arhiva i Duško Grbović savetnik Zavičajnog muzeja, upriličena je u okviru izložbe „Bitka na Legetu“, a u okviru nje je prikazan i dokumentarni film „Smrt na Legetu“ autora Dejana Antonijevića u kome je, pored prikazanih arhivskih snimaka same bitke, govorio akademik Dragoslav Mihailović o stradanjima njegovih predaka kod Sremske Mitrovice . Tribina je bila povod da istoričari pokrenu inicijativu o zaštiti i uređenju  groba Dimitrija N. Jovanovića poručnika iz Jagodine, koji počiva u Sremskoj Mitrovici, kao jedinog svedoka stradanja boraca na polju Leget.

T.Mitrović

 

 

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .