´╗┐ Novi Put » U spomen legatu

Naslovna // Društvo // U spomen legatu

U spomen legatu

 

Simbol sveukupnog stradanja na legetskom polju je grob poru─Źnika Dimitrija N. Jovanovi─ça, rodom iz Jagodine, koji po─Źiva na sremskomitrova─Źkom groblju.

U Zavi─Źajnom muzeju u Jagodini, pro┼íle srede je odr┼żana tribina pod nazivom ÔÇ×Bitka na Legetu-druga strana velikog rataÔÇť.Tribina  je odr┼żana simboli─Źno na dan kada se pre 103 godine dogodila bitka na polju Leget, 6. Septembra 1914.godine, gde je u sukobu austrougarske i srpske vojske na┼ía pretrpela ogromne gubitke. Ujedno, ovaj poraz se smatra jednim od najve─çih poraza Srbije na po─Źetku Prvog svetskog rata u kome je oko 5000 boraca zarobljeno a 2000 stradalo ili se udavilo u Savi. O bici na Legetu se nije dugo govorilo, ona je, kako re─Źe istori─Źar Ninoslav Stanojlovi─ç, jedan od predava─Źa, ÔÇ×gurana ispod tepihaÔÇť kao tabu tema, sramni poraz koji je usledio posle oba Balkanska rata i ─Źuvene Cerske bitke.

Pre desetak godina, istori─Źari su odlu─Źili da, u spomen na sve one koji su ┼żivote dali u Sremu, bude znana javnosti pa otud i potreba za jednom nau─Źnom tribinom u jagodinskom Zavi─Źajnom muzeju koja je okupila veliki broj poznavalaca srpske istorije svih generacija. Svakako je povod za pri─Źu bio i podatak da je u sastavu Timo─Źke divizije, koja se borila na polju Legetu, bio 15.puk ÔÇ×Stevan Sin─Ĺeli─çÔÇť sastavljen od boraca Jagodine i okolinih mesta.

          -Planirali smo da na tribini prika┼żemo op┼íti kontekst Prvog svetskog rata i istorijat bitke na Legetu, kako bi se gra─Ĺanstvo upoznalo sa zna─Źajem celog doga─Ĺaja. Kao simbol tog stradanja uzima se jedan poru─Źnik Dimitrije N. Jovanovi─ç koji je ro─Ĺen u Jagodini. Njegov spomenik se nalazi na groblju u Sremskoj Mitrovici, malo zarastao u travu sa jedva vidljivim natpisom obraslim mahovinom, ali jedini je spomenik u─Źesnika te bitke sa imenom i prezimenom. Taj spomenik su podigli gra─Ĺani Sremske Mitrovice 1930. godine i na taj na─Źin se odu┼żili stradalima na bici na polju Leget, rekao je organizator tribine, muzejski savetnik Du┼íko Grbovi─ç.

Tribina na kojoj su govorili eminentni jagodinski istori─Źari Ninoslav Stanojlovi─ç, profesor istorije u Osnovnoj ┼íkoli ÔÇ×17. OktobarÔÇť magistar Dejan Tani─ç, arhivski savetnik Istorijskog arhiva i Du┼íko Grbovi─ç savetnik Zavi─Źajnog muzeja, uprili─Źena je u okviru izlo┼żbe ÔÇ×Bitka na LegetuÔÇť, a u okviru nje je prikazan i dokumentarni film ÔÇ×Smrt na LegetuÔÇť autora Dejana Antonijevi─ça u kome je, pored prikazanih arhivskih snimaka same bitke, govorio akademik Dragoslav Mihailovi─ç o stradanjima njegovih predaka kod Sremske Mitrovice . Tribina je bila povod da istori─Źari pokrenu inicijativu o za┼ítiti i ure─Ĺenju  groba Dimitrija N. Jovanovi─ça poru─Źnika iz Jagodine, koji po─Źiva u Sremskoj Mitrovici, kao jedinog svedoka stradanja boraca na polju Leget.

T.Mitrovi─ç

 

 

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .