Naslovna // Društvo // Užitak za sva čula

Užitak za sva čula

Na osmoj tradicionalnoj manifestaciji Gerontološkog centra u Jagodini, predstavilo se 17 izlagača iz cele zemlje, a priređen je i kulturno-umetnički program

Osma tradicionalna „Etno trpeza“ održana je proteklog petka u parku Gerontološkog centra u Jagodini.
Ova manifestacija se održava tokom oktobra meseca svake godine, koji je ujedno i mesec brige o starijim ljudima. Predstavilo se 17 izlagača iz cele Srbije, koji su specijalno za tu priliku doneli hranu karakterističnu za podneblje odakle dolaze. Direktor Gerontološkog centra iz Jagodine, Miloš Stojanović, izrazio je zadovoljstvo zbog ovog događaja koji za cilj ima da ulepša dane svojih korisnika:

Ova manifestacija je zabavnog karaktera i gosti su nam ljudi iz gerontoloških centara iz cele zemlje. Oni su ovde predstavili svoju tradiciju, običaje i kuhinju i na taj način oni se prezentuju našim korisnicima. Ova manifestacija je veoma značajna za sve stanare našeg Doma, a najviše zbog druženja i upoznavanja sa novim ljudima –rekao je Stojanović.

Trpeza u osunčanom parku Gerontološkog centra bila je šarena i puna najrazličitijih đakonija. Svaki izlagač se potrudio da se istakne na drugačiji način, kako dekoracijom svojih štandova, tako i posluženjem. Bilo je posnih i mrsnih jela: od pogača i peciva različitih oblika, preko sarmi, punjenih paprika, ribe i prebranca, pa sve do kolača svih sorti poput štrudli i slatkih pita. Naravno, bilo je i raznovrsnih napitaka. Odmah po završetku zvaničnog dela programa, prisutni su sa zadovoljstvom obilazili izlagače i degustirali specijalitete koju su im gosti pripremili.

 

Ove godine, po prvi put su i korisnici Gerontološkog centra u Jagodini učestvovali u ovom događaju, te su oni ovom prilikom pravili gulaš na tradicionalan način i organizovali ručak za sve prisutne.

Sastavni deo ove tradicionalne manifestacije bio je i kulturno-umetnički program. Članovi Udruženja penzionera Jagodine, odeveni u narodnu nošnju, predstavili su se starim narodnim pesmama, a svoj udeo u programu imali su i polaznici predškolske ustanove „Pionir“ i učenici trećeg razreda osnovne škole „17. oktobar“ koji su recitacijama i različitim skečevima animirali prisutne i izmamili njihove osmehe i aplauze.

 

Ceremonija nije prošla ni bez nagrada. Direktor je učesnicima u kulturno-umetničkom programu dodelio diplome, a svi gosti izlagači dobili su prigodne zahvalnice za odziv i učešće na ovoj manifestaciji. Domaćini se nadaju da će naredne godine organizovati ovaj događaj u kome svi sa zadovoljstvom učestvuju, makar i kao posmatrači.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .