Naslovna // Kolumne, Tu oko nas // Privatizacija medija kao povod: Čiji je interes gašenje medija?

Privatizacija medija kao povod: Čiji je interes gašenje medija?

Piše: Aleksandar Dobrosavljević, urednik fotografije nedeljnika „Novi put”

Da, svi u „jednaku tržišnu utakmicu”. A onda će ovi sirotani iz preostalih medija u vlasništvu građana, recimo, iz Radio Kragujevca ili jagodinskog Novog puta koji postoji 70 godina, ako ih nasilno ne ugase ili ukinu, biti u prilici da se takmiče sa „nezavisnim” medijima u privatnom vlasništvu. Da uđu u „jednaku tržišnu utakmicu” sa tabloidima i tabloidnim elektronskim medijima. Da igraju „tržišnu utakmicu” sa Željkom Mitrovićem, Acom Rodićem, Vučkom J. Vučićevićem i sličnim likovima. I sve to u interesu građana i države, a prema nedavno suptilno izrečenoj preporuci „Ma, ne zanima me. Svi u privatni sektor”.

take-action-in-rsAko je za utehu, čitaoci, slušaoci i gledaoci iz Šumadije i Pomoravlja, ali i drugih krajeva Srbije van Beograda, neće više biti u prilici da ih lokalni izveštači „smaraju” pozorišnim premijerama, promocijama knjiga, razgovorima sa talentovanim učenicima, kradljivcima iz redova zaštićenih, mukom poljoprivrednika, problemima kišne kanalizacije, aferama u javnim nabavkama, biciklistom koji je krenuo put Hilandara ili redom vožnje regionalnog prevoznika.

Međutim, građani bi kao kompenzaciju, po svoj prilici, dobili nove tržišne sadržaje poput izveštaja sa nastupa golih pevačica u sumnjivim noćnim klubovima ili mogućnost da, na primer, učestvuju u glasanju tokom izbora za narko dilera nedelje. Da iz dobro obaveštenih izvora bliskih redakciji saznaju ko je sinoć prevario ženu ili ko će, ako ne bude dobar, biti uhapšen ovih dana.

Uostalom, kome bi u poštenoj „tržišnoj utakmici” siroti regionalni novinari mogli da prodaju gostovanje Tasovca i njegovih filharmoničara. Istina, kada bi se i to preduzeće privatizovalo, pa kad bi Tasa sa družinom tržišno krenuo na svirke po svadbama i splavovima. To bi možda i prošlo. Još da se pobiju u kafani. E, to narod voli!

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .