Naslovna // Kultura // Aktuelnosti u GPJ: Interesovanje za “Šekspira” i “Kokošku” ne jenjava

Aktuelnosti u GPJ: Interesovanje za “Šekspira” i “Kokošku” ne jenjava

Predstava „Sab(h)rana dela Viljema Šekspira“ izvedena je po 50. put u Svilajncu, a „Kokoška“ ove godine slavi 10 godina od prvog izvođenja. Nova predstava „Ne igraj na Engleze“ biće izvedena premijerno 9. marta, a priprema se i nova predstava za decu

Predstava “Kokoška” i dalje je aktuelna: Foto gpj.rs

Iako su na repertoaru već godinama unazad, predstave Gradskog pozorišta Jagodina „Sab(h)rana dela Viljema Šekspira“ i „Kokoška“ i dalje izazivaju veliko interesovanje kod ljubitelja teatra.

Predstava „Sab(h)rana dela Viljema Šekspira“ izvedena je nedavno jubilarni, 50. put i to u sali Centra za kulturu u Svilajncu koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, zbog čega je upravi Gradskog pozorišta Jagodina veoma drago.

-Svilajnačka publika je fenomenalna. Mi smo se lepo proveli tamo, zato što je sala bila prepuna. Predstava je bila rasprodata par dana pre izvođenja, zajedno sa pomoćnim mestima, što je nama super. Izvoditi je 50. put pred prepunom salom doživljaj je sam za sebe. Tajna njenog uspeha je to što mi toliko volimo tu predstavu i volimo da je igramo. To se vidi i to publika prepozna. Predstava je u žanru komedije, što publika voli. Mislim da ćemo je igrati i 150. put s obzirom na to koliku ljubav gajimo prema njoj –rekao je Petar Mitić, upravnik Gradskog pozorišta Jagodina.

Ova ustanova kulture ove godine obeležava još jednu značajnu godišnjicu: 10 godina od prvog izvođenja predstave „Kokoška“, koju je režirao Velimir Mitrović, a koja se igra po tekstu savremenog ruskog pisca Nikolaja Koljade. Interesovanje za ovu predstavu ne jenjava i posle cele decenije od premijere.

-Ona je i dalje na repertoaru, iako je manje igrana od „Šekspira“, ali smo i sa njom blizu 50. izvođenja. Mi tu predstavu isto toliko volimo i ne damo da se skine sa repertoara. Kada je vidi na repertoaru i publika se pita da li je moguće da se igra toliko godina. Mislim da je poruka predstave ključna za njen uspeh. U njoj se, na neki način, opisuje privatni život glumaca i ta priča je verovatno zanimljiva publici, šta je to što se radi iza scene, baš kao u predstavi „Iza kulisa“. Svi vole da zavire pozadi –kaže Mitić.

Gradsko pozorište Jagodina uveliko priprema novu predstavu koju će premijerno izvesti 9. marta. Radi se o predstavi „Ne igraj na Engleze“ koja će se igrati po tekstu Vladimira Đurđevića, a u režiji Petra Mitića. U predstavi će igrati trojica glumaca: Bojan Miloradović, Miloš Milošević i Jovan Živković.

-To je predstava koja se u Beogradskom dramskom pozorištu igrala preko 300 puta i oni su je izvodili dok je Marko Živić bio živ. To je njegov poslednji film, čiju premijeru Živić nije dočekao. Vladimir Đurđević nam je dao blagoslov da to možemo da radimo i postavimo na daske. Već smo krenuli da radimo i možemo da kažemo da smo negde na trećini. Takođe, vraćamo na repremijeru predstavu „Idem u lov“ aprila ili maja meseca. Iz brojnih razloga je skinuta sa repertoara, ali igraće se isto onako kako ju je postavila Lilijana Ivanović, po tekstu Žorža Fejdoa. Biće samo malih izmena u ansamblu –rekao je Mitić.

Uporedo sa pripremama za izvođenja predstava na večernjoj sceni, radi se i na jednoj dečjoj predstavi. Izbor teksta po kom će se igrati predstava je u toku, kao i glumaca koji će igrati u njoj, a njeno premijerno izvođenje očekuje se u aprilu mesecu.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .