Naslovna // Kultura // Đorđe Marjanović – talentovani učenik muzičke škole u Jagodini

Đorđe Marjanović – talentovani učenik muzičke škole u Jagodini

 

Talentom i radom do uspeha

– Planiram da upišem srednju muzičku školu i akadamiju i da završim kao sjajan muzičar – kaže Đorđe

Muzička škola ,,Vladimir Đorđević“ u Jagodini ima mnogo talentovanih učenika koji svoje umeće sviranja pokazuju brojnim nagradama na republičkim takmičenjima. Među njima je i Đorđe Marjanović iz Jagodine koji svira gitaru.

Četrnaestogodišnji Đorđe Marjanović je sa samo šest godina počeo da svira gitaru. Učenik je petog razreda Muzičke škole ,,Vladimir Đorđević“ u Jagodini i sedmog Osnovne škole ,,Milan Mijalković“.  Do sada je osvajao samo prve nagrade na republičkim takmičenjima. Najbolji je i u klasi nastavnika Miloša Tošića.

Njegova majka Danijela Marjanović, nekadašnja poznata atletičarka Jagodine, kaže da je slučajno otkriven njegov talenat za muziku. Svi u porodici su želeli da se i Đorđe bavi sportom kao i dve starije sestre.

– Đorđe je imao šest godina kada smo kupili gitaru za ćerku koja je izrazila želju da nauči da svira. Tako je ona krenula a Đorđe je to gledao sa strane. Onda je jednog dana uzeo gitaru i počeo da svira. U prvi mah smo se zaprepastili i zapitali kako on to zna jer mu niko nije pokazivao. Tako smo uvideli da je talentovan i da ima sluha i odustali smo od sporta. Pošto je to bila velika gitara on je gitaru položio na krevet i zavukao rukice ispod i tako svirao dok mu nismo kupili odgovarajuću gitaru za taj uzrast. Posle kada je upisao Muzičku školu kupili smo mu klasičnu gitaru – seća se Danijela.

Danijela Marjanović

Ona kaže da je lepo imati muzičara u kući.

– Uvek je muzika u kući, nekada klasika, nekada rok, kako je kada raspoložen da svira. Drago mi je što smo na vreme prepoznali njegov talenat i podržavamo ga maksimalno koliko je u našoj mogućnosti i nadamo se da će da postigne ono što on želi. Bitno je da on voli i živi za muziku – rekla je Danijela i dodala: -Zahvalila bih se profesoru koji podržava Đoleta i stvarno maksimalno radi sa njim. Đorđe često ide kod profesora Miloša Tošića kući jer su često zauzete učionice pošto je mali prostor u školi. Ovi učenici donose nagrade sa svih takmičenja i zaslužuju veći prostor za rad.

Đorđe je od malena želeo da svira isključivo gitaru. Ta želja mu se ispunila zahvaljujući talentu, ali da bi se neko uspešno bavio muzikom, osim talenta potrebna je i svakodnevna vežba.

          -Najviše vežbamo kada radimo novu kompoziciju. Imam dva časa nedeljno ali ja dolazim i češće od druge dece jer planiram da upišem srednju muzičku školu i akadamiju i da završim kao sjajan muzičar. Više volim da vežbam u školi nego kući. Kući vežbam minimum jedan sat, a nekad i dosta više kada se spremam za takmičenja – kaže Đorđe.

Na pitanje da li mu nekada dosadi da svira, Đorđe kaže da nekada nije skoncentrisan i tada se malo prošeta, razbistri mozak pa nastavi sa sviranjem.

-Pored klasike ja volim da sviram i slušam rok. Često kada nemam šta da radim, sednem i sviram rok. Kada porastem želim da osnujem bend a idol mi je Sleš – otkriva nam Đorđe.

Najzaslužniji za uspeh ovog talentovanog dečaka svakako je njegov nastavnik gitare u Muzičkoj školi Miloš Tošić koji za svog učenika ima samo reči hvale.

          -Đorđe je do sada osvojio sve prve nagrade na najvažnijim takmičenjima u zemlji i nadam se da će sada i sa kamernim sastavom biti slično. Đorđe je kao dečak i čovek sjajan, on ima razna interesovanja. To se kroz instrument, kroz njegov način interpretiranja muzike, odražava. Uvek ga savetujem da voli to što radi i da radi mnogo – kaže Tošić.

Odsek gitare u Muzičkoj školi se sastoji od tri klase.

-Nastavnici su Marija Petrović, Danica Slavković i ja. Imamo ukupno 45 učenika  a u mojoj klasi je 12 učenika, uzrasta od 9 do 15 godina – navodi Tošić.

Đorđe je jedan od talentovanih đaka koje je iznedrila Muzička škola ,,Vladimir Đorđević“. Na republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2016.godine osvojio je prvu nagradu, a na 59. republičkom festivalu muzičkih i baletskh škola 2015.godine osvojio je prvu nagradu u konkurenciji gitara. Mi mu želimo da ostvari svoje snove i postane svetski poznat gitarista.

J.L.

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .