Naslovna // Kultura // Izložba crteža sestara Mihajlović: Uz međusobnu podršku nastaju remek-dela

Izložba crteža sestara Mihajlović: Uz međusobnu podršku nastaju remek-dela

Događaju u holu Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ prisustvovao veliki broj ljudi, a priređen je i prigodan kulturno-umetnički program

Danica i Miljana Mihajlović: Foto TV Kopernikus

Elektrotehničko građevinsku školu „Nikola Tesla“ u Jagodini pohađa veliki broj učenika koji su veoma daroviti kada je crtanje u pitanju. Njih najviše ima na smeru za arhitektonskog tehničara, te se u ovoj školi redovno priređuju izložbe njihovih radova koji su nastajali kako privatno, tako i tokom časova. Trenutno, hol ove srednjoškolske obrazovne ustanove krase radovi rođenih sestara: starije Danice i mlađe Miljane Mihajlović, na kojima su predstavljeni različiti motivi.

-Najviše volim da crtam mrtvu prirodu, eventualno životinje. Portrete malo crtam, jer nisam baš toliko dobra u toj sferi –rekla je Danica Mihajlović, maturantkinja Elektrotehničko-građevinske škole „Nikola Tesla“ u Jagodini

-Nemam nešto određeno što volim da crtam, ali u slobodno vreme gledam anime serije i to uglavnom crtam. Volim i neke predmete da crtam i šta god mi padne na pamet –rekla je Miljana Mihajlović, učenica druge godine ove škole.

Foto: TV Kopernikus

Za izradu crteža, koriste različite materijale kao što su grafitna olovka, rapidograf, bojice i tempere, a da bi rad ispao baš onako kako su zamislile, potrebno je i dosta koncentracije, posvećenosti i ljubavi. Njihovi radovi izazivaju isključivo pozitivne reakcije, što njih veoma raduje.

-Drugari podržavaju. Svojim rečima još više me podstiču da nastavim dalje, tako da postižemo ovakve rezultate. Tako sam sve bolja i bolja –rekla je Danica.

-Svi su uglavnom oduševljeni. Ja sam malo skromna po tom pitanju, ali prihvatam i kritike i pohvale. Bez kritika ne možemo da poboljšamo svoj rad –istakla je Miljana.

Među ovim talentovanim sestrama nema takmičenja, te one vrlo rado pomažu jedna drugoj u usavršavanju svog talenta.

-To je svakodnevno, zato što ne možemo jedna bez druge i bez reči. Stalno jedna drugoj pomažemo, kritikujemo se međusobno, ohrabrujemo i dopunjujemo se –rekla je starija sestra, dok je mlađa dodala:

-To mi puno znači, jer uvek kada smo bile male, crtale smo zajedno. Svi su uglavnom govorili da ja bolje crtam i ona je uspela sad da me dostigne. Rezultat je ova zajednička izložba –rekla je ona.

Foto: TV Kopernikus

Obe su istakle da su im pomoć i podrška profesorke likovne kulture Jasmine Šumar oduvek puno značile, a ona ima samo reči hvale za njihovu darovitost.

-Interesenatno je zato što su u pitanju dve rođene sestre i obe su učenice naše škole. Talenat kod starije se potvrdio kod mlađe sestre i obe fantastično crtaju. Svaka ima svoj izraz, nije identičan način predstavljanja i izraz u stvaralaštvu, ali opet vidi se da se radi o rođenim sestrama. Ovom izložbom smo želeli i da umetnost prevlada i da lepo savlada sve ono što je ružno. Mladi ljudi drugim mladim ljudima treba da pokažu da postoje mnogo lepše stvari od onih koje su dovele do nedavne tragedije –rekla je Šumar.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj ljudi, a priređen je i prigodan kulturno-umetnički program. U izvođenju instrumentalnih kompozicija na gitari predstavio se Tadija Višnjevac, dok je ukulele svirala Jana Milić, dok su Viktor Jeremić i Matija Milić recitovali.

Danica i Miljana žele da posle završene srednje škole studiraju arhitekturu, a iz ove obrazovne ustanove istakli su da će i dalje vredno raditi sa svojim talentovanim učenicima, te i da će se truditi da afirmišu njihov talenat.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .