Naslovna // Kultura // Marčelo u Jagodini: Šta kada snovi postanu stvarnost? (FOTO+VIDEO)

Marčelo u Jagodini: Šta kada snovi postanu stvarnost? (FOTO+VIDEO)

O knjizi „Malterego“ pored autora, govorio i književni kritičar i strip scenarista Pavle Zelić. Tribina privukla veliki broj studenata

Knjiga „Malterego“ je oduševila čitaoce: Marko Šelić Marčelo

Poznati književnik i rep izvođač, Marko Šelić poznatiji kao Marčelo, promovisao je svoj treći roman, „Malterego“, na Fakultetu pedagoških nauka, proteklog utorka. Moderator tribine bio je dr Marko M. Đorđević, a sa njima su bili i dr Maja Dimitrijević, profesor na fakultetu, kao i književni kritičar i strip scenarista Pavle Zelić.
Knjiga „Malterego“ prva je knjiga iz trilogije nazvana „Rubikova kocka“. Ova knjiga je zapravo rimejk knjige koja je izašla pre pet godina, samo što je sada predstavljena kao punokrvni roman:
-Fabula je ostala ista, nije se nimalo promenila, samo je drugačiji način. Dobio sam priliku da ubacim esejističko-refleksivne pasaže, koji produbljuju psihološku ličnost glavnog junaka i ostalih likova. U to sam ušao vrlo stidljivo. Promenio sam jednu, a zatim i drugu rečenicu – i onda me je krenulo. Svako ko bude čitao ovu knjigu, primetiće elegantnost uplovnjavanja iz ove u sledeću –rekao je Marčelo na početku tribine.

Pavle Zelić, Marko M. Đorđević, Marko Šelić Marčelo i Maja Dimitrijević

Knjiga „Malterego“ bavi se glavnim junakom Leom i njegovim unutrašnjim borbama. On vodi lični dnevnik frustracija, takozvani „Osvetnik“, u kojem se on bori protiv nepravde koja mu je načinjena. On to radi brutalno, sve do trenutka kada se u stvarnosti zaista pojavi leš opisan u dnevniku. Sve to privlači veliku pažnju javnosti, a Leove maštarije iz dnevnika postale su surova stvarnost kojoj se nije nadao:
-Glavni junak je inherentni psiholog, osoba koja se mimo svoje volje bavi psihologisanjem ljudi koje sreće. Kada pišete, svi ste vi pomalo sopstveni junaci. Nije nikakav problem stvarati junake koje misli isto što i vi. Bavljenje pisanjem je zanimljivo iz tog razloga što možete da smislite opozit samom sebi, a da to bude zanimljivo –rekao je Šelić.
Pored knjige, Marčelo je studentima govorio o uticajima drugih pisaca na njegovo stvaralaštvo i poimanje stvarnosti, drugim knjigama i načinu na koji piše. Dotakao se i žanrova i tom prilikom je rekao da je to stvar prošlog veka:
-Autori se okreću eklektici. U njih, poput levka, ulazi sve ono što im se dopada, a posle dobijamo preradu svih tih utisaka. Alan Mur je jednom prilikom rekao da život nema žanr, već da se žanrovi smenjuju u životu. To je dozvoljeno i u književnosti. Sve dok ne prelazi granicu dobrog ukusa, dobro je. Književnost ne sme da ostane u šablonu, treba pomerati granice i vratiti „kul“ u kulturu.Trudim se da zabavim svoje čitaoce, ali ne u onom estradnom smislu, već da im držim pažnju do poslednje stranice.

Tribina je privukla veliki broj studenata i ljubitelja književnosti

Studentima se obratio i književni kritičar i strip ilustrator, Pavle Zelić, koji je za autorovo novo delo imao samo reči hvale:
-Marko piše neverovatno, ali moguće. On radi nešto što je važno za trajnost svakog dela. „Malterego“ se bavi dnevnopolitičkim temama, ali i drugim, širim i bitnijim temama. Onaj koji bude čitao knjigu u daljoj budućnosti, neće mu biti dosadno. Piše precizno, samouvereno, bez greške i zaista drugačije. Odmakao se od sebe i ušao je u ozbiljnu književnost.
Moderator tribine, dr Marko M. Đorđević je tom prilikom izjavio da će vreme pokazati da je ova knjiga jedna od boljih iz savremene srpske književnosti. Dr Maja Dimitrijević, jedna od profesorki na Fakultetu pedagoških nauka, takođe je pohvalila delo i primetila stvaralačku zrelost, kao i veliki broj motiva prikazanih u knjizi. Prisutni su, po završetku tribine, mogli da kupe knjigu po nižoj ceni, a drugi deo trilogije, prema rečima autora, trebalo bi da bude u prodaji od juna ove godine.

Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .