Naslovna // Kultura // Nadahnuće za sve generacije

Nadahnuće za sve generacije

 

Održano veče u čast legendarnog profesora i književnika Jare Labuda


„Bio je kombinacija Mome Kapora i Čarlsa Bukovskog na jagodinski način“ rekao je, između ostalog, istoričar Dejan Tanić
Veče u čast legendarnog jagodinskog profesora i književnika Dragana Gligorijevića, poznatijeg kao Jara Labud, održano je proteklog četvrtka u književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini. Tokom večeri, o životu, radu i uticaju njegovog rada na buduće generacije prosvetara, govorili su: istoričari Ninoslav Stanojlović i Dejan Tanić, kao i profesori Sretko Divljan i Snežana Bihler.
„Jara Labud bio je jedan od pionira posleratnog kulturnog stvaralaštva na prostoru našeg grada, a i šire. Mogao je da vidi kako sazrevaju njegovi đaci, kako postaju intelektualci i umetnici po njegovom modelu i još mnogo toga je mogao da da, ali je nažalost kratko živeo. On predstavlja uzor svim generacijama prosvetara, bio je stub prosvete i čovek zbog koga su mnogi zavoleli književnost. Biće zapamćen kao pozitivan lik koji je znao da ulije elementarnu hrabrost za proučavanje književnosti. Kao nekonvencionalan profesor sa oštrim normama, bio je neka kombinacija Mome Kapora i Čarlsa Bukovskog, ali u jagodinskoj verziji“ rekao je Tanić.
Profesor i akademski slikar Sretko Divljan, prijatelj Jare Labuda, govorio je o drugoj strani njegove ličnosti, koja je takođe bila pozitivna:
„Bio je jagodinska perjanica znanja i umenja. Znao je mnogo, ostavio je živu legendu, a on je bio legenda i sveznalica. Osim što je bio boem, bio je i pesnik, voleo je ljude, narod, bio je univerzalan u svemu. To je jedna jagodinska pitomina i jedna velika poetična duša. Voleo je da sedi u kafani, da sedimo i pijemo i razmišljamo o životu“ rekao je Divljan.
Veče je svojim muzičkim performansom uveličao i jagodinski kantautor Duško Dimitrijević Endži, a čitani su i stihovi iz Jarinog bogatog literarnog opusa.
Jara Labud rođen je u 7. oktobra 1927. godine u Jagodini. Čitav svoj radni vek proveo je u Jagodini, kao profesor književnosti u Jagodinskoj gimnaziji. Objavio je pet knjiga poezije: „Orgije na Moravi“, „Vetar u kamenu“, „Na jeziku grom“, „Bez jednog krila“ i „Izabrane Labudove pesme“. Dobitnik je brojnih nagrada, a jagodinska biblioteka „Radislav Nikčević“ ustanovila je nagradu za pisce srednjoškolce koja nosi njegovo ime. Jedan je od osnivača književnog kluba „Đura Jakšić“, gde je jedno vreme obavljao funkciju predsednika. Preminuo je u Jagodini, 24. aprila 1986. godine.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .