Naslovna // Kultura // Nova knjiga Slobodana D. Stankovica: Pesnik kao arhitekta

Nova knjiga Slobodana D. Stankovica: Pesnik kao arhitekta

U biblioteci ,,Savremeni srpski pisci” beogradskog ,,BeoSinga” pojavila se deveta knjiga poznatog književnika iz Ćuprije Slobodana D. Stankovića pod naslovom ,,Darodavka”.

Knjiga, na više od 70 strana, sadrži 50 raznorodnih pesama kojima se ovaj iskusni književnik još jedanput potvrđuje kao dokazani majstor stiha, a one su razvrstane u cikluse „Kroz duševnu napuklinu”, „Varnica”, „Svetlosna vejavica” i „Preko ograde”.

Za izdavača se potpisao direktor „BeoSinga” Želimir Šekarić, urednik je Bajo Džaković, recenzent Radomir Andrić, a tehnički urednik Milan Marković.
– Danas je malo knjiga pesama koje se mogu shvatiti kao pesnički projekti gde je pesnik u ulozi arhitekte sazidao originalnu kuću, u kojoj se od početka zna koliko će na kraju ta građevina imati odaja. Jednostavno, Slobodan D. Stanković naseljava te odaje magičnim jezikom, čija mu moć pomaže da spoji nespojivo … Ova knjiga svedoči da je lirika sva u tragalačkoj nesputanosti i da se pesnik kreće između erotike i egzotike, između spontane apstrakcije i pogleda duboko zamaklog u najživotnije jezgro, odakle jezik neumorno isijava iskričave pesničke reči. Svakako, o ovoj knjizi i ostvarenosti pesnika Slobodana D. Stankovića može se govoriti iz različitih pozicija, analitički, produbljenije i značenjski osmišljenije – zapisao je, pored ostalog, u veoma iscrpnoj recenziji pod naslovom ,,Čvrsta pesnička građevina” poznati beogradski književnik Radomir Andrić, koji se smatra jednim od živih klasika savremene srpske poezije.

Slobodan D. Stanković, po obrazovanju pravnik, rođen je 1934. godine u Bogdanovcu kod Babušnice. Oko tri decenije živi u Ćupriji gde je, do penzije, radio u Pošti. Od rane mladosti piše poeziju i u mlađim danima objavljivao je u više listova i časopisa, a zastupljen je i u nekoliko značanih antologija pesnika sa sela i prevođen na francuski, španski, poljski i engleski jezik.

Do sada je objavio knjige pesama ,,Mesta za igru”, ,,Razigrani zraci”, ,,Žalac praznine”, ,,Ogrlica snova”, ,,Točionica svetlosti”, ,,Svetiljka sudbine” i ,,Blagovanje”, kao i knjigu kratkih priča ,,Ožiljak”.
Član je Udruženja književnika Srbije i Književnog kluba ,,Dušan Matić” iz Ćuprije.
Dobitnik je Velike povelje Udruženja književnika Srbije, Književne zajednice za Pomoravski okrug, kao i drugih nagrada i priznanja.

Knjiga pesama ,,Darodavka” Slobodana D. Stankovića odlično je odštampana u ,,BeoSingu” u tiražu od pet stotina primeraka.

B. Dž.

Slobodan D. Stanković
DARODAVKA

Nenadno me noćas srela,
ne krijući svoje
oči plamene.
Svici žarili žita zrela
i svu noć goreli
okolo mene.

U tom požaru, raznežena,
nijednu tajnu
krila nije,
da bi prizvala istog trena
odjek strasne
čarolije,

da bi čudesna melem – travka
sačuvala magnet
u oku,
da bi mi opet darodavka
začela rumen
na istoku.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .