Naslovna // Kultura // Od mitologije do pravoslavlja

Od mitologije do pravoslavlja

 

 

Gošća Decjeg odeljenja Narodne biblioteke u Jagodini za vreme zimskog raspusta bila je književnica Tatjana Đurić.  Ona je deci predstavila svoja dva romana i organizovala kreativnu radionicu na kojoj su mališani pravili držače za knjige sa motivima staroslovenskih mitoloških bica zastupljenih u njenim  knjigama

 

 Književnica Tatjana Đurić predstavila je deci, koja su odlučila da slobodno vreme tokom zimskog raspusta provedu na bibliotečkim radionicama, svoja dva romana Zmajevito vreme i Despotovo blago. U njima, kroz avanture svojih glavnih junaka, opisuje slovensku mitologiju, pravoslavlje i stare običaje koji su se zadržali do danas. Sve to prilagođeno dečjem uzrastu.

Moja knjiga “Zmajevito vreme” izašla je iz štampe 2014. godine, a “Despotovo blago” neposredno pred prošlogodišnji sajam knjiga. To su romani za decu a moj cilj je bio da ih pričom provedem kroz geografiju i istoriju Srbije. U romanu se pojavljuju i mitološka bića naše južnoslovenske mitologije, pa deca pored toga što uživaju u avanturama glavnih junaka, mogu po nešto i da nauče o našoj zemlji, o pravoslavlju kroz koje je, u nekim segmentima ostala baš ta mitologija kao saradnička, jer mi imamo neke obrede za praznike koji su ostali iz tog perioda pre Hrista. Jas am sve to iskoristila, jer deca trebaju da poznaju našu mitologiju, koja je prilično iskorišćena u romanima poput Harija Potera ili Gospodara prstenova, rekla je Tatjana Đurić, književnica, koja kaže da joj je rad u školi pomogao da vidi potrebe dece kada je čitanje u pitanju.

Deci je danas naporno da čitaju obimne forme, ne vole duge rečenice i kako oni to kažu, debele romane. Oni su brzi i dinamični, poput igrica koje igraju svakodnevno, pa mislim da i mi pisci trebamo da im olakšamo, jednim lakim stilom i brzom radnjom. Moj roman “Zmajevito vreme” je baš tako pisan, pa je valjda zato i izašao na veliku popularnost kod najmlađe čitalačke publike, kojoj je namenjen, dodaje ona.

            Tatjana je rodjena Glogovcu, nadomak Jagodine, gde je završila fakultet Pedagoških nauka.  Živi u Kruševcu gde je zaposlena kao učiteljica u osnovnoj školi. Njeni romani Zmajevito vreme, koji obrađuje mitološku temu jastrebačkih zmajeva   i Despotovo blago, gde se radnja odvija u Manasiji, zadužbini Despota Stefana Lazarevića i na planini Beljanici, deo su trilogije koja će biti upotpunjena poslednjom knjigom koja junake prva dva romana vodi u Beograd i čuvene kalemegdanske lavirinte.

T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .