Naslovna // Kultura // Odata počast Zvonimiru Kostiću i Dušanu Aničiću u Jagodini

Odata počast Zvonimiru Kostiću i Dušanu Aničiću u Jagodini

Govorili su književnik i nekadašnji urednik „Novog puta“ Borislav Radosavljević, direktor Kopernikus RTV Jagodina Ljubiša Bata Vujić i predsednica Književnog kluba Snežana Bihler

Foto: TV Kopernikus

Uprava Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini je, proteklog četvrtka u svojim prostorijama, odala počast svojim nedavno preminulim članovima: književniku i dramaturgu dr-u Zvonimiru Kostiću i novinaru i publicisti Dušanu Aničiću.

Kostić je bio poznati književnik i dramaturg, koji se na početku svoje karijere istakao kao talentovani pesnik čiji je rad naišao na odličan prijem publike i kritičara. Međutim, on se vremenom afirmisao i u drugim sferama kulture, a naročito u pisanju radio drama, koje su prevedene na 14 jezika, a za koje je dobio prestižne nagrade.

-Ogromne uspehe je tu postigao. Tako je postao urednik dramskog programa Radio Beograda 2. Na toj dužnosti ostaje celih 20 godina, a bio je i urednik Književnih novina – uopšte, jedan značajan književni stvaralac u Beogradu i Srbiji. Romane, priče i pesme pisao je do kraja svog života, ali ništa nije postiglo toliki uspeh u smislu čitanosti kao prva zbirka. Svejedno, radi se o divnim pesmama, a uopšte njegovo stvaralaštvo je izvanredno. Privatno je bio jako skroman čovek. Dolazio je ovde i nije bežao od Jagodine, iako je živeo i radio u Beogradu –rekao je Borislav Radosavljević, književnik i nekadašnji urednik „Novog puta“.

Novinar i publicista Dušan Aničić bio je saradnik brojnih listova i dobitnik mnogih značajnih nagrada za svoj rad, a dodatno se afirmisao i kao književnik. Direktor Kopernikus Radio televizije Jagodina Ljubiša Bata Vujić istakao je da se Aničić tokom cele svoje karijere borio za dostojanstvo novinarske profesije.

-Svakako je odlazak Dušana Aničića veliki gubitak za sve nas, bez ikakve patetike. Mislim da je on ostavio dobar trag, bio je nenametljiv, profesionalan i uvek spreman da sasluša druge. To mogu samo ljudi koji imaju veliku širinu da sagledaju stvari iz različitih uglova. Nikada nije bio ostrašćen, niti je sebe isticao u prvi plan. Mislim da je dostojanstveno živeo i radio, a nekako je tako i otišao –rekao je Vujić.

Tokom večeri, o Kostiću i Aničiću govorila je i Snežana Bihler, predsednica Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini. Iz Uprave su istakli da će se i dalje truditi da svoje članove, koji nisu više među nama, otrgnu od zaborava, te da će kroz književno-poetske večeri čuvati sećanje na njih i trag koji su ostavili u oblastima kojima su se bavili. 

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .