Naslovna // Kultura // Održana 16. Srpska duhovna akademija u Paraćinu

Održana 16. Srpska duhovna akademija u Paraćinu

Na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji dodeljene Velike zlatne povelje, nagrade “Ravaničanin”, “Stefan Daskal” i “Pesnička hrisovulja”, za dostignuća u umetničkom stvaralaštvu i doprinos kulturi

Srpska duhovna akademija osnovana je 2005. godine

Srpska duhovna akademija iz Paraćina održala je proteklog petka 16. manifestaciju dodele priznanja najistaknutijim stvaraocima u oblasti kulture. 

Srpska duhovna akademija u Paraćinu osnovana je 2005. godine u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije. Broji više od 100 članova koji su stvaraoci iz različitih sfera umetnosti, a koji dolaze iz mnogobrojnih gradova i mesta u Srbiji. Miroslav Dimitrijević, književnik i predsednik Akademije, istakao je da ona važna za stvaraoce iz oblasti kulture, ali i očuvanje srpske nacionalne baštine:

-Od velikog je značaja zato što je bilo dosta tih akademija formiranih u raznim gradova. Jedino se naša održala sve ovo vreme zahvaljujući samim stvaraocima koji su Paraćin prepoznali kao grad u srcu Srbije, kulture, gde je 7500 godina pre nove ere postojala pismenost kod naroda Morave –rekao je Dimitrijević.

On smatra da je za pronalazak slovnog pisma na teritoriji današnjeg Paraćina velika zasluga arheologa Sava Vetnića:

-On je izuzetno učinio pronašavši pločice sa linearnim pismom. Afirmisao je Paraćin, dolinu Morave, koja je ustvari i bila centar. Zato smo koncipirali našu akademiju, kako bi bili u neku ruku nastavljači, možda nedostojni pismenosti naših dalekih predaka –napomenuo je Dimitrijević.

Velika zlatna povelja uručena je i redakciji nedeljnika “Novi put”

Na 16. po redu svečanosti, tradicionalno je uručeno i nekoliko priznanja, a o dobitnicima je odlučivao tročlani žiri koji su činili: Dragomir S. RadovanovićMiljurko Vukadinović i Miroslav Dimitrijević.

Velika zlatna povelja uručena je književniku prof. Dragomiru S. Radovanoviću, za jedinstven književni podvig i objavljenih 190 knjiga, redakciji pomoravskog nedeljnika “Novi put” koju je primio direktor Kopernikus RTV Jagodina Ljubiša Bata VujićŽarku Brestovcu i Književnom klubu “Đura Jakšić” iz Jagodine. Velika povelja Srpske duhovne akademije pripala je dr Jovanu Janjiću, za redak doprinos hrišćanskoj pravoslavnoj duhovnosti, a specijalna povelja pripala je Gordani Petković Laković.

Nagradu “Ravaničanin” za životno deo dobio je kulturolog prof. dr Boško Suvajdžić, a ostali dobitnici ove nagrade su Ljiljana Stamenković, književnik Radenko Bjelanović, pesnikinja Katarina Kostić i pesnik Majo Danilović.

Nagradu “Stefan Daskal” ove godine dobili su: Miljurko VukadinovićRadenko Bjelanović i Vidak Maslovarić. Nagradu “Pesnička hrisovulja”, za najbolju prvu knjigu, dobila je Zorica Petrašinović, za roman “U zagrljaju vetra”. 

Tom prilikom, svojim stvaralaštvom predstavili su se i brojni književni i pesnički stvaraoci, a u muzičkom delu programa brojnoj publici predstavio se muzikolog prof. dr Petar Gojković.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .