Naslovna // Kultura // Osnovna škola ,,Goran Ostojić“ dobitnik Svetosavske nagrade

Osnovna škola ,,Goran Ostojić“ dobitnik Svetosavske nagrade

 

 

POTVRDA DOBROG RADA SVIH ZAPOSLENIH

 

Svetosavska nagrada je kruna rada svih zaposlenih koji rade kao tim a sve u cilju da učenici dobiju što kvalitetnije znanje, kažu zaposleni u OŠ ,,Goran Ostojić”

Osnovna škola ,,Goran Ostojić“ iz Jagodine dobitnik je Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju za 2016. godinu.

Na javni poziv za dodelu Svetosavske nagrade za prošlu godinu u roku je prijavljeno ukupno 189 predloga. Komisija za izbor kandidata je razmotrila sve predloge i preporuke i na osnovu utvrđenih kriterijuma izabrala 27 dobitnika iz ukupno 17 kategorija. Zasluženo, među njima našla se i jagodinska Osnovna škola ,,Goran Ostojić”. Direktorki škole Mirjani Srećković nagradu je uručio, na svečanosti u Vladi Srbije, ministar prosvete Mladen Šarčević.

-Izuzetno sam  srećna, ponosna i zadovoljan  jer je ova nagrada najvažnija u obrazovanju. To je potvrda onog što mi radimo. U našoj školi postoji timski rad, trudimo se da primenimo sve preporuke Ministarstva prosvete, da deca zadrže znanje koje su stekli u osnovnoj školi, da imaju želju da ostvare svoje snove. U ovom delu grada ima dosta socijalno ugroženog stanovništva, ali to ne znači da oni ne mogu da budu veliki ljudi i veliki đaci. Srećna sam što smo timskim radom svih kolega zaslužili ovu nagradu – rekla je Mirjana Srećković.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, uz uspešno planiranje i realizaciju obrazovno-vaspitnog procesa, kvalitet nastave i vaspitnog rada, škola se ističe i u primerima dobre prakse kada je u pitanju inkluzivno obrazovanje, kao i partnerstvo sa roditeljima.

-Nagrada se dobija za rad u prethodnoj školskoj godini ali mi ovu nagradu doživljavamo kao krunu rada u proteklih desetak godina. Škola je uzimala učešće u svim projektima Ministarstva prosvete pa tako i kada je u pitanju uvođenja inkluzivne nastave u osnovno obrazovanje – kazala je psiholog Svetlana Vujičić.

Škola predstavlja podsticajnu sredinu za rad, sa opremljenim kabinetima i angažmanom na uvođenju modernih tehnologija.

-Škola se trudi da obezbedi sredstva za savremenu nastavu i opremanje digitalnih učionica. Mnogo rada treba da bi učenici postigli dobre rezultate. Ovo je kruna tog rada. Naravno i ubuduće ćemo nastaviti tako da radimo – kazao je profesor razredne nastave Mladen  Gligorijević.

Velika pažnja se posvećuje i vannastavnim aktivnostima.

-Pored redovne nastave u kojoj su zastupljene sve savremene metode koja je puna primera dobre prakse, veliki akcenat stavljamo na vannastavne aktivnosti, tj.na rad sekcija. U našoj školi već dugi niz godina praksa je da svakog meseca imamo radnu subotu na kojoj pripremamo za sve važne datume, male priredbe i predstave. Na tim vannastavnim aktivnostima se pripremamo za razna takmičenja gde smo veoma uspešni. Kada su te radne subote roditelji mogu doći i njih maksimalno uključujemo u sve aktivnosti – istakla je profesor razredne nastave Dragana Gajić.

Jedna od sekcija je i novinarska koja broji oko desetak učenika. Vodi je profesorka sprskog jezika Gabrijela Tanić. Članovi ove sekcije pišu za Školske novine.

Podršku za dobijanje Svetosavske nagrade škola je dobila od lokalne samouprave i brojnih ustanova i pojedinaca, a među njima je i srednja medicinska škola ,,Milutin Milanković”.

-Ispred kolektiva škole i obrazovnog sistema škole ,,Milutin Milanković” iz Beograda, od srca čestitam ovu impresivnu nagradu celom kolektivu škole. Bilo je lako predložiti njih jer 12 godina imamo izuzetnu saradnju. Zajedno smo mnogo toga radili. Zajedno radimo na seminarima, zajedno radimo na projektu profesionalne orijentacije. Ova škola je primer da iako je teško vreme uvek možete da izaberete da budete bolji, da radite na sebi. Drago mi je što je Ministarstvo prosvete prepoznalo taj rad – naglasila je direktorka Medicinske škole ,,Milutin Milanković” Ljiljana Grozdanić.

Škola  ,,Goran Ostojić” nosi ime po heroju, potpukovniku 63.padobranske brigade, poginulom 1998. godine na karauli Košare. Njegov brat Ljuba zadovoljan je kako škola čuva uspomenu na Gorana Ostojića.

-U ime porodice mogu da kažem da ova škola na izuzetno kvalitetan način neguje tradiciju i kod dece razvija jedan poseban osećaj pripadnosti a sve u duhu svetosavlja – rekao je Ljuba Ostojić.

Škola ,,Goran Ostojić” je inače, prilikom spoljašnjeg vrednovanja rada, od Ministarstva prosvete dobila najvišu ocenu.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .