Naslovna // Kultura // Otvaranje izlozbe “Suncani kaleidoskop” Zivotina Nikolica

Otvaranje izlozbe “Suncani kaleidoskop” Zivotina Nikolica

Izložba “Sunčani kaleidoskop” Životina Nikolića, biće otvorena u petak 20. septembra 2013. godine u 19 časova, u Muzeju naivne i marginalne umetnosti, u Jagodini. Retrospektivna izložba obeležava četrdeset i pet godina umetničkog rada Životina Nikolića, jednog od naših vodećih naivnih umetnika srednje generacije. Predstaviće šezdesetak dela, slika i crteža iz zbirke Muzeja naivne i marginalne umetnosti i privatnih kolekcija, nastalih u periodu od 1970. do 2013. godine.

U nizu značajnih naivnih umetnika koji bogatstvo sadržaja nalaze u zavičajnim predelima i prizorima, svakodnevnom životu i običajima, Životin Nikolić se izdvaja snažnom individualnošću i izražajnim intenzitetom likovnog doživljaja. Delo ovog autentičnog samouka predstavlja osoben spoj tradicionalnih i savremenih elemenata. Motivi zavičajnih predela, tradicionalnih vrednosti i narodnog predanja govore o vezanosti za vitalno duhovno nasleđe podneblja.

Na drugoj strani, kao harmonizujuću protivtežu, nalazimo smelost pristupa, bezrezervnu predanost snažnom stvaralačkom impulsu, izraženu spontanost i neposrednost u slikarskom postupku. Prepoznatljiv umetnički govor Nikolića definišu snažna pikturalnost čulne, ekspresivne kolorističke game i pojednostavljenost realnih prizora, inventivno oživljenih repertoarom osobenih likovnih znakova.

Značajan stvaralački fond prate bogata izložbena i izdavačka aktivnost u zemlji i inostranstvu, kao i brojne nagrade i priznanja. Izložbu u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini – ustanove kulture od nacionalnog značaja a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja prati dvojezični katalog sa obimnim prilogom sistematizovanog dokumentacijskog materijala. Autor izložbe i kataloga je Ivana Jovanović, viši kustos MNMU. Izložba traje do 20. oktobra 2013.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .