Naslovna // Kultura // Otvoren deveti “Animator fest” u Jagodini

Otvoren deveti “Animator fest” u Jagodini

Prijavljeno je 1285 filmova, a komisija je izabrala 90 za takmičarski program. Filmove će ocenjivati tročlani žiri, a nagrade će biti dodeljene u nedelju

Foto: TV Kopernikus

Međunarodni festival animiranog filma “Animator fest”, deveti po redu, otvoren je sinoć u sali Centra za kulturu “Svetozar Marković” u Jagodini.

Za „Animator fest“ svake godine vlada veliko interesovanje. Tako je bilo i ove godine, kada je pristiglo 1285 kratkometražnih animiranih filmova iz više od 90 zemalja sveta. Ipak, selekciona komisija izabrala je 90 njih koji će se do petog septembra takmičiti u četiri kategorije. Iz Uprave festivala istakli su da su srećni što je ova lepa tradicija nastavljena, uprkos pandemiji korona virusa:

-Hoću da kažem, onako od srca, ono što nas je naučilo u proteklih godinu i po dana je to koliko su ovakvi susreti i međusobni kontakti značajni. Bez njih jedan festival ne može da živi, naročito kada su deca u pitanju. Ja sam zahvalna svima koji su podržali festival: Ministarstvu kulture i gradu Jagodini. Bez njihove pomoći, ovoga ne bi bilo i ovo je prilika da se vidimo, da sarađujemo sa toliko gostiju stranih učesnika, da razmenjujemo ideje i širimo ljubav prema animaciji, ali i da planiramo neku saradnju -rekla je Marija Vulić, urednica “Animator festa”.

Filmove će ocenjivati tročlani žiri, koji čine stručnjaci iz oblasti umetnosti animacije: Fernando Galrito iz Portugalije, Koke Riobo i Andres Domenek Alkaide, obojica iz Španije. Festival su svojim nastupom svečano otvorili učenici Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević“ u Jagodini, a sastavni deo ove manifestacije je i bogat prateći program, koji se sastoji od nekoliko radionica, filmskih projekcija i koncerata.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .