Naslovna // Kultura // Prikazan film o Žići Krstiću: Živa legenda jagodinskog sporta

Prikazan film o Žići Krstiću: Živa legenda jagodinskog sporta

U filmu, koji je radio njegov unuk Branko Krstić, prikazani su razgovori sa istaknutim sportskim radnicima, a pričalo se i o njegovim počecima i bogatoj karijeri. Projekcija izazvala stojeće ovacije publike

Branko i Žića Krstić, foto: TV Kopernikus

Dokumentarni film „Celi život u igri“, o životu poznatog jagodinskog sportskog novinara Živomira Žiće Krstića, prikazan je pred brojnom publikom prošlog utorka u sali Centra za kulturu „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Nema sportskog događaja i sportiste u Jagodini o kom Žića Krstić nije pisao. On je i te kako ostavio dubok trag u ovoj sferi novinarstva, a sa kakvom je strašću obavljao svoj posao, kako su izgledali njegovi počeci i bogata karijera, prikazano je u dokumentarnom filmu njegovog unuka Branka Krstića. Mladi autor je nekoliko godina sa svojim saradnicima radio na filmu i kako je rekao – bilo je veoma inspirativno:

-Celog života moj deda je bio strastven u vezi sporta, novinarstva, ljudi i umetnosti. Bilo je veoma inspirativno napraviti film o njemu, jer on je velika jagodinska legenda. Bilo je teško zato što je bilo puno materijala za rad. Još uvek nije video film, tako da pomalo strepim od njegove reakcije –rekao je reditelj pre projekcije.

Da se rad i trud isplatio, pokazalo se i na nedavno održanom, 10. po redu Međunarodnom festivalu sportskog filma, gde je film Branka Krstića dobio nagradu za najbolju fotografiju i dizajn:

-Ovo mi je prva nagrada. Bio je to divan festival. Prikazano je oko 30 filmova. Za mene je ova nagrada velika čast i nisam je uopšte očekivao –rekao je Krstić.

Tokom filma, prikazuju se snimci i fotografije iz Krstićevog života, ali i emotivni razgovori sa članovima njegove porodice i istaknutim sportskim radnicima. Jedan od njih je i direktor Jagodinskog sportskog saveza Zoran Gligorijević:

-Kada je porodica Krstić došla na ideju da snimi film o Žići, Jagodinski sportski savez je to zdušno pozdravio iz više razloga. On je ceo svoj život proveo u Jagodini. Voleo je sve sportove i bio je vrhunski novinar. Zahvaljujući njemu, mnogi sportisti i njihovi rezultati otrgnuti su od zaborava. Ceo svoj život posvetio je tome i Žića je zaslužio jedan ovakav film –rekao je Gligorijević.

O Krstiću je tokom večeri pohvalno govorio i Aleksandar Avramović, selektor na festivalu:

-Zahvaljujući talentu njegovog unuka Branka, imamo jedno ozbiljno filmsko delo. Težak, rudnički posao je radio Žića Krstić i zato ga uvek treba kad bude prilike i slaviti i posećivati –rekao je Avramović između ostalog.

Posle prikazivanja, film je izazvao stojeće ovacije brojne publike, a kako je legendarni Žića nedavno proslavio svoj 90. rođendan – ovaj film mu je nesumnjivo bio najlepši poklon.

D.M.

tagovi: , , , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .