Naslovna // Kultura // Raznovrsnost likovnih izraza

Raznovrsnost likovnih izraza

 

U KULTURNOM CENTRU U JAGODINI IZLOŽBA LIKOVNIH DELA PO KONKURSU MINISTARSTVA KULTURE

Na konkurs se prijavilo više od 200 umetnika iz cele Srbije a izabrano je 11 umetnika i 12 radova

U Kulturnom centru u Jagodini u toku je izložba radova likovnih umetnika iz cele Srbije čija su dela izabrana na konkursu Ministarstva kulture i informisanja. Ministarstvo je za ovaj konkurs izdvojilo više od milion dinara, i na taj način obogatiće se zbirka koju poseduje Kulturni centar.

-Cilj konkursa je podrška vizuelnim umetnostima i razvijanje sistemskog tržišta kada je likovna umetnost u pitanju. Konkurs daje priliku ustanovama kulture da formiraju ili obogate svoje likovne zbirke otkupom radova likovnih umetnika. Odziv umetnika je bio odličan. Na konkurs se javilo više od 200 umetnika sa više od 300 radova koje je trebalo detaljno pogledati i izanalizirati, a opet mi smo kao ustanova kulture ograničeni sa prostornim kapacitetima tako da neke radove kao što su skulpture ili velike instalacije nismo mogli u ovoj fazi da uzmemo u obzir. Izabrali smo 11 umetnika i 12 radova –  kaže urednik likovnog programa u Kulturnom centru u Jagodini Marija Vulić.

 U komisiji za odabir umetničkih dela bili su istoričar umetnosti i kustos Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini Ivana Jovanović, diplomirani vajar Marija Vulić i direktor Kulturnog centra Nebojša Petrović. Zastupljeni su umetnici iz Beograda, Jagodine, Novog Sada, Despotovca, Vranja i Zrenjanina. Među umetnicima sa naših prostora treba izdvojiti Vlatku Milenković i Ivana Markovića.

-Izložba je kao celina raznolika, karakterišu je raznovrsnost likovnih izraza i likovih poetika. Svaki od umetnika na svoj način interpretira savremeni društveni trenutak i u tome je lepota izložbe – rekla je Marija Vulić.

Izložba će biti stalna postavka između redovnih izložbi. Za sada se može pogledati do početka Festivala Dani komedije, znači do 20.marta. Tokom godine biće izrađen katalog a Centar za kulturu planira i da okupi sve umetnike čija su dela izložena, kako bi ih jagodinska publika upoznala.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .