Naslovna // Kultura // Srpska revolucija i Ruska imperija

Srpska revolucija i Ruska imperija

 

 

 

Predаvаnje su, prošlog utorka, povodom Dаnа držаvnosti, orgаnizovаli Srpskа omlаdinskа kulturnа orgаnizаcijа SOKO i grаdskа bibliotekа. Moderаtor večeri je bio Stevаn Simonović, а predаvаč mr Dejаn Tаnić, istoričаr iz Jаgodine.

 

Predavanje izazvalo veliko interesovanje kod mladih

            Drugu godinu za redom, uoči Sretenja, Srpska omladinska kulturna organizacija, organizovala je predavanje o ustaničkoj Srbiji i  carskoj Rusiji i odnosima koje su ove dve zemlje imale u vreme stvaranja srpske državnosti  i ustavnosti 1804. godine.

            -Petnaesti februar je izuzetno bitan datum za novovekovnu Srbiju, koja je počela da se stvara od 1804. godine i koja predstavlja novu srpsku državu, za razliku od srednjovekovne države Nemanjća. Mi govorimo o obnovljenoj Srbiji, o onoj koja danas nastavlja kontinuitet Karađorđeve i Miloševe Srbije, a ovo predavanje ima veze i sa tim kakva je bila uloga Rusije u celoj toj priči, odnosno u istorijskom procesu stvaranja obnove srpske državnosti. Jer bez velike pomoći Rusije, ne bi bilo ni nas danas, rekao je magistar Dejan Tanić, istoričar, u jednom delu svog opsežnog predavanja dodajući da je pomoć koju je Srbija tog vremena dobijala od Rusije, bila je, pre svega, moralna politička, vojna i diplomatska.

            -Rusi su, zajedno sa srpskim ustanicima, u Prvom srpskom ustanku ratovali protiv Turaka u više bitaka. Kasnije su veliki diplomatski uspesi Rusije u odnosu na Tursku doprineli da se izgradi srpska autonomija u vreme kneza Miloša, jer on je svojim političkim znanjem, lukavišću i vizijom o stvaranju velike Srbije sve to i izborio. Ali svakako to ne bi mogao da uradi ili bi sve trajalo mnogo duže, da nije bilo konkretne pomoći Rusije. Taj ruski trijumf nad Turcima je rezultirao da Srbija dobije autonomiju, a kasnije i proširi svoju teritoriju, što je svakako još jedna vrlo velika tema o kojoj ćemo razgovarati nekom drugom prilikom, dodao je Tanić.

            Predavanje poznatog  srpskog istoričara Dejana Tanića u jagodinskoj biblioteci, a u organizaciji Omladinskog udruženja SOKO, samo je jedan u nizu projekata koji će tokom ove godine realizovati mladi ljudi okupljeni u elitnoj jagodinskoj organizaciji koja se bavi očuvanjem srpske istorije, tradicije i kulture.

T.Mitrović 

 

 

 

 

slika1- predavanje izazvalo veliko interesovanje kod mladih

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .