Naslovna // Kultura // SRPSKE AKADEMSKE MISLI..

SRPSKE AKADEMSKE MISLI..

 

DR DEJAN DAŠIĆ – INTERVJU
Prvi broj naučnog časopisa Srpska akademska misao

 

Srpsko pero: Gospodine Dašiću, izašao je prvi broj časopisa „Srpska akademska misao?

Napokon, posle puno rada i truda, izašao je prvi broj Srpske akademske misli, interdisciplinarnog časopis za društvene i humanističke nauke.

Srpsko pero: Kako se došlo na ideju za pokretanje ovakvog časopisa?

Dok ideja postane konkretno delo ona treba da prođe kroz dugu evoluciju. Ta evolucija sastoji se iz velikog niza etapa u kojoj poslednju i završnu predstavlja gotovo delo.Ideju za pokretanje naučnog časopisa, dobio sam još kao doktorand. Mladi ljudi, tj. oni koji su tek počeli da se bave naukom i naučnim radom u većini slučajeva u početku, imaju problema sa objavljivanjem svojih naučnih radova. U tom smislu, jedna od osnovnih ideja časopisa je da pokloni posebnu pažnju mladim naučnicima i onima koji su rešili da krenu putem naučnog i stručnog usavršavanja. Zato će mladi naučnici, u glavnom uredniku i uredništvu uvek moći da pronađu blagonaklone, pre svega prijatelje, koji će biti uvek spremni da im pomognu i podrže.

Srpsko pero: Da li će časopis imati strogo naučnu uniformiranost?

Vodeći se maksimom “da je pisanje privilegija, makar i samo citiranjem drugih”, mi ćemo podržati i naučno i stručno stvaralaštvo. Uredništvo će ostati otvoreno i za svaku vrstu stilskog i autorskog izražavanja koje populariše naučno, kulturno i umetničko promišljanje sveta, te donosi nova naučna otkrića i umetnička dostignuća u svetu i kod nas.

Srpsko pero: Postoji veliko interesovanje za prvi broj, kada možemo očekivati zvaničnu promociju časopisa?

Zaista, nisam očekivao ovoliko interesovanje za časopis, javljaju se ljudi sa pitanjima oko promocije i gde se može kupiti časopis. Nažalost, zbog ograničenih finasijskih sredstava, štampali smo prvi broj u samo 50 primeraka. I pored velike pomoći, izdavača Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“, urednici i članovi redakcije su sami finansirali štampanje časopisa.

Srpsko pero: U prvom broju je 14 radova i jedan prikaz?

Srpska akademska misao predstavlja časopis međunarodne orijentacije. Ovaj časopis ima za cilj popularisanje, razvijanje i unaprađivanje društvenih i humanističkih nauka. Časopis objavljuje radove na jezicima autora (srpskom – ćiriličnom i latiničnom pismu, engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom, kao i na drugim jezicima). Časopis je otvoren za sva argumentovana mišljenja i ideologije. Empirijska istraživanja i teorijske analize u svim oblastima društvenih i humanističkih nauka od pođednakog su značaja i biće objavljeni, ukoliko po mišljenju recenzenta i redakcije zadovoljavaju naučne i zadatete tehničke kriterijume časopisa.

Srpsko pero: Časopis je postavljen na sajtu biblioteke?

Da, prvi broj ali i svi ostali, pored štampanog izdanja mogu se pronaći i na sajtu biblioteke. Međutim, časopis je već doživeo veliku čast i poverenje, jer se nalazi i na CEEOl-u, iako je tek prvi prvi broj. CEEOl je vodeći provajder akademskih e-časopisa i e-knjiga u humanističkih i društvenih nauka Centralne i Istočne Evrope. On je pouzdan izvor prilagođavanja ekspertize poverenja od strane naučnika, izdavača i bibliotekara. CEEOl omogućuje naučnicima, istraživačima i studentima pristup širokom spektru akademskog sadržaja i u stalnom je porastu. Časopis možete pogledati na linku https://www.ceeol.com/search/journal-detail?id=1551.

Srpsko pero: Kada možemo očekivati broj 2?
Ubaci slike 2
Planirano je da Srpska akademska misao izlazi polugodišnje. Uzevši u obzir da je prvi broj numerisan kao 1/2016, drugi broj je u fazi pakovanja i možemo ga očekivati vrlo brzo. Brzo, i zbog velikog intereovanja, ali i zbog toga što je u planu da sa drugim brojem apliciramo za kategorizaciju časopisa – M53, od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Srpsko pero: I za kraj…?

Kao glavni i odgovorni urednik časopisa se najtoplije zahvaljujem uvaženim kolegama, koji su mi bezrezervno dali podršku i svoje poverenje, prihvatajući ideju zapokretanje ovog časopisa i mesto u uređivačkom odboru, ili kao recenzenti. Zahvaljujem se i direktorici Narodne biblioteke u Jagodini, gospođi Vesni Crnković koja je odmah prihvatila moju ideju i ponudu da njena renomirana institucija bude izdavač. Zahvalnost svima koji su pomogli u realizaciji prvog broja, onima koji su nam poklonili poverenje i poslali svoje radove. Međutim, najsrdačnije se zahvaljujem kolegi, eminentnom profesoru, zameniku glavnog i odgovornog urednika SAM-a, Predragu Jašoviću, koji nosi velike zasluge što je ovaj projekat ugledao svetlost dana. Iskreno se nadam da ćemo uspeti u onome što je najteže za jedan naučni časopis, a to je kontinuitet izlaženja časopisa, pozivamo kolege i čitaoce na saradnju u narednim brojevima SRPSKE AKADEMSKE MISLI..

Dr Dejan Dašić
Docent Akademije za poslovnu ekonomiju, Čačak
Glavni i idgovorni urednik časopisa
„Srpska akademska misao“

Preuzeto sa portala Srpsko pero

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .