Naslovna // Kultura // UVOD U DOSITEJOLOGIJU

UVOD U DOSITEJOLOGIJU

 

U jagodinskoj biblioteci promovisana nova knjiga drPredraga Jašovića

 

 

Reč je o  opsežnoj studiji o velikom reformatoru srpskog jezika Dositeju Obradoviću, 13-toj knjizi profesora doktora Jašovića, a drugoj o Dositeju.

 Jašović je književni kritičar mlađe generacije i ovom knjigom želeo je da pokrene interesovanje za Dositejevo delo, koje proučava oko 20 godina, stavljajući ga u kontekst osnova tradicionalne, ali savremene srpske književnosti. Knjiga je, kaže, istraživačkog tipa.

-Ja sam jedan od onih pasioniranih zaljubljenika u život, rad i dela Dositeja Obradovića. U mojoj drugoj knjizi o Dositeju pokazao sam kako je izgledala književna recepcija kroz istoriju od njegove aktuelnosti sve do naše aktuelnosti, što je vrlo bitno, do najsavremenijih knjiga. Onda sam pokušao da pokažem koje su savremene mogućnosti za proučavanje književnog dela Dositeja, u kontekstu da delo ne prilagođava metodu nego da pokažemo da zapravo metoda treba da se prilagođava književno-umetničkom delu i da ta moderna književna metodologija nije jalova nego itakako primenljiva na bilo koje književno delo bez obzira da li  je nastalo u 18. veku ili danas. Između ostalog, tu sam i pokazao koji je značaj i veličina Dositeja I da njegovo književno umetničko delo i danas traje, rekao je Prof.dr Predrag Jašović, autor knjige “Uvod u Dositejologiju”.

Profesor Jašović je na promociji svoje nove knjige, održane u Narodnoj biblioteci u Jagodini, napomenuo da smatra da se prosvetni radnici trude da deca nauče nešto o Dositeju Obradoviću, ali konceptualno je njemu poklonjena manja pažnja nego nekim drugim srpskim velikanima.

Znate, on je jedini čovek koji se, na našem podneblju, odricao svog materijalnog bogatstsva zarad nacije. On je bio utemeljen kako u svom delu tako i u svojoj otadžbini. To je ono što njega čini drugačijim od ostalih. Dositej je govorio najmanje dvanaest jezika, sve vreme se izdržavao kao učitelj stranih jezika i to veliko znanje mu je pomoglo da putuje svuda po svetu. Dositej je bio paradigma srpskog prosvetiteljstva, on je prvi ministar popečiteljstva, odnosno prvi ministar prosvete kod nas. Učestvovao je u izradi prvih skupštinskih dokumenata-Ustava, formirao je prvu Osnovnu školu, prvu Veliku školu što je u rangu današnjih visokoh škola, prvu Bogosloviju. I to sve od svog ličnog materijalnog bogatstva, dodao je on.

Pored profesora Jašovića, autora knjige o Dositeju Obradoviću, na promociji je govorio Saša Radovanović, profesor Visoke škole za vaspitače u Kruševcu. Knjigu kao recezenti potpisuju prof.dr Radomir Ivanović akademik, prof.dr Ljiljana Ljuštanović Pešikan i prof.dr Nikola Strajnić

Predrag Jašović do sada je objavio pet pesničkih i trinaest naučnih dela, a priredio 25 knjiga. Aktivni je saradnik mnogih naučnih i književnih časopisa i objavio je preko 400 naučnih radova. Profesor je srpskog jezika i književnosti na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru.

T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .