Naslovna // Slobodno vreme, Svet // Doktori pomogli pacijentu zahvaljujuci seriji “Doktor Haus”

Doktori pomogli pacijentu zahvaljujuci seriji “Doktor Haus”

Jedna epizoda čuvene američke serije “Doktor Haus” pomogla je nemačkim lekarima da spasu život pacijentu obolelom od srčane insuficijencije, piše danas britanski medicinski časopis Lanset.

Slučaj 55-godišnjeg Nemca, koji je oboleo od neobjašnjive srčane insuficijencije, bio je nerešiv, dok se specijalista sa Univerzitetske klinike u Marburgu Jirgen Šefer nije setio jedne epizode “Doktora Hausa” u kojoj se pominje sličan slučaj čiji je uzrok bolesti bilo trovanje kobaltom.

“Tražeći uzrok simptoma pacijenta i sećajući se jedne epizode Doktora Hausa koji je ovde korišćen u pedagoške svrhe, posumnjali smo na trovanje kobaltom”, rekao je Šefer i dodao da pacijent nije imao ranije srčanih problema već proteze na oba kuka.

Posle sumnje na trovanje, lekari su snimile kukove i otkrili tragove odpada metala u predelu kuka, a rezultati analize krvi i urina su potvrdili prisustvo kobalta i hroma, metala koji se koriste za izradu proteza.

Šefer je rekao da je poznato da trovanje kobaltom može da izazove kardiomiopatiju, ali se to odnosilo samo na radnike koji su u neposrednom kontaktu s tim metalom.

Kada je pacijentu zamenjena proteza izlečio je i srce, rekao je Šefer i dodao da dobro smišljena televizijska serija može da spasi život, ne samo da bude zabavnog i edukativnog karaktera.

Serija “Doktor Haus”, koga glumi Britanac Hju Lori, govori o bolničkom lekaru Gregoriju Hausu koji koristi nekonvencionalne metode i često nailazi na nerazumevanje svojih mladih saradnika.

Lori je za ulogu Hausa dobio dva Zlatna globusa.

Izvor: Novimagazin

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .