Naslovna // Sport // Bavljenje sportom je bitno za mlade

Bavljenje sportom je bitno za mlade

U hali „JASSA“ teoretski i praktično predstavljen značaj sporta i rekreacije za omladinu, uz prisustvo brojnih predavača i ljubitelja sporta


Projekat neformalne organizacije „Ljubitelji američkog fudbala“ koji nosi naziv „Negovanje zdravog života kroz sport i rekreaciju“, održan je u subotu, 29. marta, u „Plavoj sali“ hale sportova „JASSA“ u Jagodini. Projekat je obuhvatio teoretsko i praktično predstavljanje značaja sporta za omladinu, a tokom predavanja govorili su trener atletike Veljko Dimitrijević, profesor fizičkog vaspitanja, trener američkog fudbala Branko Đurišić i Rajan Pahos, trener i igrač američkog fudbala, kao i Miloš Stanojlović, jedan od organizatora dešavanja.
Cilj predavanja bila je edukacija mladih ljudi o zdravom životu kroz bavljenje sportom, sa ciljem da ih podstakne da se oprobaju u nekom od sportova i da osete važnost timskog duha na terenu. Pored teoretskog dela na kom su govorili pomenuti predavači, organizovan je i trening „fleg“ fudbala, turnira u bezkontaktnoj verziji američkog fudbala ispred hale sportova „JASSA“. Tri najbolje ekipe koje su učestvovale, osvojile su i nagradu u vidu lopte za američki fudbal.
Miloš Stanojlović, koji je već godinama u organizacionom timu jagodinskog kluba „Crni stršljenovi“, rekao je tom prilikom sledeće:
– Sport je danas karta za mnoge stvari koje se dešavaju širom sveta. Govorili smo o sportu, ishrani, pravilnom treningu, o tome šta se sportista treba da preduzme da bi se bavio sportom, rekreativno ili profesionalno –rekao je Stanojlović.


Veljko Dimitrijević, trener atletike, istakao je važnost bavljenja sportom na bilo koji način:
-Pored ishrane i bilo kakve vrste pažnje prema sebi, bitno je bavljenje sportom, makar i rekreativno. Danas je veoma popularan vid maratonskih trka, kao jedan vid predstavljanja zdravog života. Za sve to je potrebna priprema, kako za atletiku, tako i za ostale sportove –rekao je Dimitrijević.
Rajan Pahos, jedan od igrača američkog fudbala i trener tog sporta, takođe je bio među prisutnim govornicima:
-Ovde sam oko šest nedelja. Sviđa mi se život u Jagodini. Dolazim iz San Tropea i za mene je ovde prilično jednostavno. Sviđaju mi se i hrana i život. Mirno je i to je sve što mi je potrebno –rekao je Pahos.
Projekat je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta, u okviru godišnjeg konkursa „Mladi su zakon“, koji služi podsticanju aktivizma i volontiranja mladih.
Dušan Miletić

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .