Naslovna // Sport // Oformljeno Srpsko japansko društvo “Hai ken”

Oformljeno Srpsko japansko društvo “Hai ken”

„Želimo i da istaknemo koliko smo povezani u viteštvu i načinu razmišljanja“ rekao je između ostalog Čedomir Vučićević, jedan od inicijatora za pokretanje ovog Udruženja

Karatisti su istakli da je osnivanje Društva odlična ideja

Na inicijativu instruktora karatea i na zadovoljstvo svih onih koji se bave borilačkim veštinama, u Jagodini je formirano Srpsko-japansko društvo „Hai ken“.

Cilj ovog društva je promovisanje svih sportskih, kulturnih i drugih vrednosti sredine u kojoj živimo, rekao je jedan od inicijatora za pokretanje ovog udruženja Čedomir Vučićević:

-Mi smo izdvojeni deo japanske škole koja je od samih pionirskih koraka zastupljena u Srbiji, a koju je doneo Taiđi Kaze. Otkad sam počeo da vežbam i do današnjeg dana mi pripadamo toj školi, pa je sve to uslovilo da napravimo Srpsko-japansko društo, da ga pokrenemo ovde u Jagodini. Društvo je bilo aktivno desetak godina, pa je prestalo sa radom. Mi želimo jedno autentično društvo vezano za sport, kulturu i privredu i sve ostalo što bi bilo zanimljivo u ovom gradu, da na neki način predstavimo srpsku kulturu i sredinu u kojoj živimo. Takođe, mi smo uspeli da snimimo tri dokumentarna filma koje je cela Srbija imala prilike da vidi, a neki od njih su i nagrađeni na međunarodnim festivalima. Imamo i literaturu, knjige koje su objavljene i adekvatne materijale koji prate sve to. To je objavljeno od strane naših članova, kao i našeg senseia Veba koji je prvi predstavnik „Ka ze ha“ šotokan karate-do akademije. On živi i radi u Atini, tako da ti naši kontakti koji se održavaju svakog februara u Jagodini, ovde okupljaju oko sto instruktora iz svih zemalja u okruženju –rekao je Vučićević.

Čedomir Vučićević, trener Karate kluba “Hai ken” iz Jagodine

Jedan od ciljeva je i namera da se mladim ljudima predstavi japanska kultura:

-Želimo da pokažemo šta nas motiviše, da pokažemo koliko smo mi Srbi i Japanci povezani u tom viteškom delu i načinu razmišljanja, kao i kada je taj odnos prema čojstvu i junaštvu. Zato i vodimo memorijal „Goran Ostojić“ i plivamo za Časni krst. Uzdižemo ono što je vredno u našem društvu –istakao je Vučićević.

Ogromno zadovoljstvo zbog formiranja srpsko-japanskog društva iskazali su karatisti iz Jagodine i drugih gradova:

-S obzirom na to da sam član Svetske karate akademije koju vodi sensei Velibor Dimitrijević, na ovaj način čuvamo lik i delo senseia Taiđija Kazea. Dimitrijević je od njega nasledio sistem vežbanja koji jeste drugačiji na kraju krajeva. Sensei Kaze je bio glavni pokretač i promoter karatea u Evropi, tako da je za mene jedna velika privilegija da sledim put Velibora Veba Dimitrijevića i na kraju krajeva mog senseia Čedomira Vučićevića, koji me je uveo u svet budo borenja –rekao je karatista Nemanja Ivanović.

-Mi smo karatisti koji se ceo život bave skoro ceo život karateom. Ovde u Srbiji dosta se toga uradilo po pitanju karatea: kako u karate organizacijama, tako i u našoj karate akademiji koja je zamišljena kao najveća karate škola za razvoj ovog sporta u Srbiji. Imamo i centre u raznim mestima u Srbiji, pokušavamo ovaj karate pravac o kom pričamo da širimo. Ova ideja produbljuje naš način rada i cilj Srpsko-japanskog društva je kulturno-sportski i privredni, kako bi napravili neku dobrobit za naše gradove i lokalne samouprave –rekao je Nenad Vučićević, karatista iz Gornjeg Milanovca.

Iz Udruženja su istakli da članovi mogu da postanu svi oni koji to žele i koji imaju ideje da se njihovi ciljevi ostvare.

VEBO ODRŽAO ONLAJN TRENING

Zbog pandemijskih okolnosti, Velibor Vebo Dimitrijević nije imao priliku da se susretne sa karatistima u sali. Međutim, to ga nije sprečilo da održi „onlajn“ trening, direktno iz Atine, gde živi i radi:

-Mi nismo napravili pauzu, samo smo radili u skladu sa zakonom. Ovaj onlajn trenig namenjen je samo instruktorima, onima koji su najiskusniji i njima je Vebo posvetio pažnju –rekao je Čedomor Vučićević, trener karate kluba „Hai ken“ iz Jagodine.

Jagodina je inače prvi grad odakle su u februaru krenuli seminari koje drži Dimitrijević.

D.M.

tagovi: , ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .