Naslovna // Sport // Sedmo mesto – uspeh

Sedmo mesto – uspeh

 

-Najvažnije je da smo zaustavili dalji pad i izbegli sudbinu Smedereva, BSK Borče, Radničkog 1903, Mladog radnika, koji više i ne postoji, Donjeg Srema, kaže Goran Milanović, prvi čoveg jagodinskog prvoligaša i dodaje: – Sada možemo na miru da razradimo strategiju za narednu sezonu i povratak u Super ligu

            JAGODINA – Posle šest godina igranja u elitnoj konkurenciji srpskog fudbala, osvajanja pehara u Kupu Srbije (2013. godine), zatim igranja u finalu Kupa naredne 2014. godine i ispadanja iz Super lige (2016. godine) Jagodina je u Prvoj ligi Srbije u tek završenoj sezoni 2016/2017. uspela da osvoji sedmo mesto i na taj način sačuva status prvoligaša iako je na kraju jesenje sezone bila ,,ispod crte“ odnosno zauzimala je 13. mesto sa svega 15 bodova.

            –Najvažnije je da smo zaustavili dalji pad i izbegli sudbinu Smedereva, BSK Borče, Radničkog 1903, Mladog radnika, koji više i ne postoji, Donjeg Srema, kaže Goran Milanović, prvi čoveg jagodinskog prvoligaša i dodaje: – Sada možemo na miru da razradimo strategiju za narednu sezonu i povratak u Super ligu.

            Jagodina je u proteklu sezonu ušla sa ambicijama da se ekspresno vrati u Super ligi. Rukovodstvo kluba orpedilo se da taj cilj ostavri sa prverenim fudbalerima i sa ambicioznim treneom Zoltanom Sabom. Medjutim, Jagodina nije pružala igre na očekivanom novou pa je posle 10. kola raskunuta saradnja sa ambicioznim trenerom. Raskunuta je i saradnja sa četvoricom iskusnih prvotimaca a stručni rad je poveren aktulenim trenerima mladjih selekcija i filijale Tabana 1970. Formalno na čelu tog stručnog štaba bio je Dejan Kaplanović. Kaplanović je ostao na čelu stručnog štaba do kraja jesenje sezone, a da bi se ispoštovali propisi (dve utakmice posle odlaska trenera sa licencom može da ekikpu predvodi sa klupe trener bez licence) na utakmici 13. kola u Užicu ekipu Jagodine je vodio skusni stručnjak Miljojko Gošić, kolji ima porebnu profi licencu. Nejmu je ponudejno mesto prvog trenera ali on je to odbio i posle tačno 10 godina zauvek otišao iz Jagodine. U prostala dva kola jesenje sezone u ulozi trenera se ogledao ponovo Dejan Kaplanović.

            Već tada rukovodstvo kluba promenilo je strategiju i umesto oslanjanja na iskusne fudbalere plan je bio da se u prolećnoj sezoni napravi tim od iskustva i mladosti. Dovdena su pojačanja, iskusni Miroslav Lečić vratio se iz Kazahstana, Neimeka Adjuru stigao je sa severa Bačke, iz Subotice, golman Stojanović došao je iz kruševačkog Napretka, u klub se  vratio i isksuni deni bek Duško Dukić… Od prvotimaca iz jeseje sezone ostali su Milošković, levi bek Ristić, štoper Paunović. Puno poverenje ukazano je igračima koji su ponikli u jagodinskoj školi Ivanu Miladinoviću, kome je dodenjđljena kapiteska traka, zatim Nemanji Miloševiću, Igoru Ivanoviću, koji je u finišu jesneje sezone igrama potvrdio veliki potencijal, zatim još uvek kadetima Stefanu Miladinoviću i glmanu Aleksi Milojevću… Ali, možda i najbolji potez je povučen kada je za prvog trenera imenovan Vladan Petrović, koji je pred kraj prošle godine stakao profi licencu. U Jagodini se godinama ogledao u ulozi pomoćnog trenera, a u proleće prošle godine bio je trener Dinama iz Vranja. Petrović je u potpunosti opravdao ukazano poverenje ostvarivši dva cilja: prvi je bio opstanak u ligi da drugi afirmacija mladih igrača.

            Mirolslav Lečić je po drugi put zaigrao u dresu Jagodine, ali mnogo uspešnije nego u prvom pokušaju. Tokom proleća postigao je ukupno 10 golova i bio prvi strelac kluba, iako je igrao za Jagodinu samo u prolećnoj sezoni. Igor Ivanović je izrastao u najboljeg fcudbalera Jagodine. Duško Dukić je povratkom u Jagodinu uneo siguranost u odbranu ali je i u ofanzivnim zadacima kraj desne aut linije bio na očekivanom nivou. Marko Ristić, po levom boku bio je daleko bolji nego jesenas. Ivan Miladinović je izrastao u štopera neslućenih mogućnosti i to sa kapitenskom trakom na ruci. Marko Paunović u ulozi levog štopera nagovestio je povratak u nekadašnju formu, pre povrede, igrajući za kruševački Napredak. Teška povreda ga je svojevremeno omela da napravi višemilionski transfer u nekom od inostranih klubova. U veznom redu iskusni Adjuru je pravio razliku u saradnji sa mladim i supertalentovanim Stefanom Miladinovićem. Nemanja Miloševć je takodje u potpunosti opravdao poverenja, a Stanimir Milošković igrao kao najboljim danima kada je blistao u dresu Radničkog 1923 iz Kragujevca u elitnoj konkrenciji. U tokom prolećne sezone šansu su dobili Lazović, Vlada Petrović, Luka Ivanović,Marić, Dulović, Ivljanin i Vlajković koji je u potpunosti iskoristio priliku dobijenu osustvom (zbog kazne) Dukića i pokaza da se na njega može računati i za poziciju desnog ali i levog beka. Igor Dimitrijević je svoju minutažu takodje iskoristio na pravi način. Golmani Stamenkiović, Milojević i Stojanović su pokazali da se na njih Jagodina može osloniti. Sve u svemu stvorena je ekipe koja, uz male korekeceje, u naredoj sezoni može da se od prvog kola upusti u borbu za najviši plasman. Ukoliko Jagodine ne uspe da skine zabranu registrovanja novih igrača sa postpojećom ekipom može mnogo. Ima sjajnog trenera, ima odlične fudbalere, ima ambicije da se vrati u Sper ligu.

            Vratimo se prolećnoj sezoni. Jagodina je osvojila 26 bodova, skoro duplo više nego u jesenjoj sezoni kada je na kontu imala samo 15 bodova. U konačnom skoru je sedma. Da je kojim slučajem tokom jesenje sezone osvjnila više bovoda siguro je da  i se na proleće borila i za jedno od dva vodeća mesta. Medjutim, i sedmo mesto je veliki uspeh za Jagodinu. Zaustavljen je, kako je konstatovao Goran Milanović, dalj pad. Izgbegla je Jagodin sudbinu više klubova koji su se posle ispadanja iz Super lige vratili u Srpske lige a neki, poput Mladog radnika iz Požarevca, su se ugasili. Jagodina  je, kao što je poznato Super ligu na kraju sezone 2016/2016. godine napustila zajedo sa OFK Beogradom. Strmoglavi pad Jagodinci su uspeli da zaustave a OFK Beograd nije. Ovaj nekada slavni klub od jeseni će se takmičiti u Strpskoj ligi Beograd.

            Da rezimiramo: Jagodina ima kapital u odličnom treneru, zatim u mladim i talentovanim igračima od kojih su neki: Igor Ivanović i Stefan Miladinović, na meti evropskaih klubova. Uz to ima kompletnu infrastrukturu, stadion sa reflektorima na kome mogu da se igraju i evropske utakmice. Kako se bližio kraj prolećne sezone i najvijači su počeli polako da se vraćaju na Gradski stadion. Sve to je doprinelo da klub, ovoga puta sa punim pravom, može da se već najesen upusti u borbu za najviši plasman. Fudbaleri Jagodine su od srede na zasluženom odmoru. Okupiće se ponovo izmedju 1. i 5. jula. Mnogi su otišli svojim kućama da se ponovo vrate i nastave lepu prolećnu priču.

  1. M.

           

 

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .