Naslovna // Tema dana // Cilj još bolja ekonomska saradnja Srbije i Grčke

Cilj još bolja ekonomska saradnja Srbije i Grčke

 

 

DRŽAVNA SEKRETARKA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA GRČKE POSETILA JAGODINU

 

-Ekonomska saradnja između Srbije i Grčke u poslednje tri, četiri godine je mnogo veća nego ranijih godina. Predložiću gošći da septembra ili oktobra dovede jednu veliku privrednu delegaciju u Jagodinu – rekao je Dragan Marković Palma

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je u Jagodini, državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova i administrativne obnove Grčke i poslanicu Skupštine Grčke Mariju Kolju Caruhu sa kojom je razgovarao o uspostavljanju još bolje, pre svega, ekonomske saradnje između Srbije i Grčke.

Ona je najpre u pratnji gradonačelnika Jagodine Ratka Stevanovića i zamenice gradonačelnika Snežane Vukašinović obišla turistički kompleks u Jagodini-Zoološki vrt, Akva park i Muzej voštanih figura, kao i Industrijsku zonu sa nekoliko itralijanskih fabrika, a obišla je i uspešne domaće privrednike –kompanije ,,Jela” i ,,Feman”.

U Skupštini grada je održala sastanak sa Draganom Markovićem Palmom, a zatim su se na konferenciji za novinare obratili medijima. Marković je istakao saradnju između dva naroda i dve države.

-Ekonomska saradnja između Srbije i Grčke u poslednje tri, četiri godine je mnogo veća nego ranijih godina. Mi očekujemo da se ta saradnja poveća i da bude na mnogo višem nivou. Trebamo iskoristiti naš geografski položaj kao i luku Solun, jer je morski saobraćaj najjeftiniji. U Jagodini rade italijanske fabrike koje izvoze u 40 odsto država sveta i njima treba jeftin saobraćaj. Takođe, još uvek su na snazi sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji i obratno i ja pozivam grčke investitore koji su izvozili na prostor bivšeg Sovjetskog saveza da to učine preko Srbije – izjavio je Dragan Marković Palma na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je rekao da Grčka nije glasala za prijem Kosova u UNESKO i siguran je da će tako biti ukoliko se ponovo to nađe na dnevnom redu UNESKA.

On je dodao da je Grčka najbolja destinacija za srpske turiste.

-Blizu nam je i cene su primerene našem standardu. A da nije tako ne bi grad Jagodina 13 godina organizovao odlazak srednjoškolaca iz Jagodine u Paraliju. Na letovanja su išli i KUD-ovi, sportski klubovi, poljoprivrednici, penzioneri, zanatlije koji su u Paraliji prodavali svoje proizvode. Grčka je, posle Srbije, moja druga država, ne zato što sam dobio titulu počasnog građanina grada Katerini nego zato što se tamo osećam kao da sam u Pomoravskom okrugu. Ja ću predložiti gošći da septembra ili oktobra dovede jednu veliku privrednu delegaciju u Jagodinu – rekao je Marković.

          Marija Kolja Caruha je zadužena za severni deo Grčke i njena kancelarija se nalazi u Solunu. Ona se najpre zahvalila na gostoprimstvu koje joj je ovde ukazano.

-Do sada sam samo jednom bila u Srbiji, u Beogradu i posebno mi je drago što mogu da vidim kako se živi u Srbiji. Grci su uvek smatrali da su im Srbi prijatelji. Oba naroda su bila u teškoj situaciji tokom rata. Sada se posebno radujemo kada vidimo koliko srpskih turista dolazi tokom leta u Grčku, posebno u severni deo. Grčka se od 2009. godine nalazi u teškoj ekonomskoj krizi. Mi smo bili među prvima zagovornici Evropske unije, a sada se pitamo kakva je danas Evropa i kakvu Evropu želimo. Ne želimo Evropu koju vode banke, već Evropu koju vode narodi. Onako kako su je zagovarali oni koji su je započeli – istakla je ona.

Gošća iz Grčke je još naglasila da Jagodina treba da bude primer šta je to gradska inicijativa, koja u kombinaciji sa ličnom inicijativom čini čuda.

-Ono što je veoma važno je da je sa Draganom Markovićem počelo da se razvija jedno prijateljstvo koje će biti dobro i za Srbiju i za Grčku – rekla je Marija Kolja Caruha.

Na kraju konferencije razmenjeni su prigodni pokloni. Dragan Marković Palma je gošći uručio plaketu grada Jagodine, a ona njemu suvenire iz Grčke.

J.L.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .