Naslovna // Tema dana // Obeležen Dan grada Jagodine – 17. oktobar

Obeležen Dan grada Jagodine – 17. oktobar

Svečanoj sednici, pored rukovodostva grada Jagodine, prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko. Grad Jagodina tom prilikom nagradio Oktobarskim priznanjima najistaknutije pojedince i institucije

Marković sa nagrađenima

Svečana sednica Skupštine grada Jagodine održana je povodom 17. oktobra, Dana oslobođenja grada od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Svečanoj sednici Skupštine grada su, pored rukovodstva grada Jagodine, na čelu sa predsednikom Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom i odbornicima, prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, direktor aerodroma u Hugardi u Egiptu Hatem Mahmud Kamel, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, vojske, policije, boračkih organizacija, privrede, prosvete, zdravstva, sporta i kulture, kao i dobitnici Oktobarskih nagrada.

Ukupno je podeljeno 45 oktobarskih nagrada sa novčanim iznosom od po 50 hiljada dinara i sedam bez novčanog iznosa. Oktobarske nagrade i novčani iznos dobili su najbolji učenici osnovnih i srednjih škola iz Jagodine kao i najuspešniji poljoprivrednici, stočari, sportisti, zdravstveni, prosvetni, humanitarni radnici, zaposleni u Policiji i pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova. Nagrade bez novčanog iznosa dobili su privrednici, italijanske kompanije „Aunde“, „Andrea konfekcioni“, „Vibak“ i „Estkućine“ (bivši Mobil
Turi), kao i „Feman“, „Jela“ i „Visokogranja inženjering“.

Aleksandar Bocan Harčenko

Marković je istakao da se do kraja godine u Jagodini očekuje jedan nemački investitor koji će početi sa izgradnjom fabrike i da će u prvoj fazi biti zaposleno 300 radnika, a za dve godine 3000 radnika. Takođe, podsetio je da počinje izgradnja zatvorenog pazena, manje sportske hale, ali i novog Centra za kulturu koji će imati ukupno 700 sedećih mesta i nekoliko galerija. Pored toga, napraviće se još 1000 sedećih mesta u izletištu “Potok” gde će krajem jula naredne godine biti održan Međunarodni festival trube.

Marković se osvrnuo i na situaciju po pitanju opozicije u Srbiji:

-Opozcija u Srbiji nema program, a nema nijedan argumenat za napad na vlast i državu. Jedini argument im je da mrze Vučića i zbog toga napadaju celu Srbiju. Opozicija u Srbiji se ponaša kao NATO 1999. godine koji je bombardovao Srbiju zbog, kako su rekli tada čelnici NATO – a, Miloševića. Nisu oni tada bombardovali Miloševića, oni su tada bombardovali sve nas, našu decu, našu državu.Danas opozicija u Srbiji mrzi Vučića, pa napada celu Srbiju -poručio je Marković.

Od 4. do 6. novembra, u organizaciji Skupštine grada Jagodine, u Beču će boraviti 350 samohranih roditelja sa teritorije grada Jagodine, koji će se prema rečima Markovića, upoznati sa jednim od najlepših gradova sveta.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko istakao je tokom Svečane sednice u Jagodini dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Rusije:

-Rusija i Srbija su i danas zajedno. Zajedno smo kao što smo bili i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, koga se danas sećamo. Današnji spisak dobitnika Oktobarskih priznanja u Jagodini pokazuje da vi gospodine Markoviću vodite računa o svim slojevima vašeg stanovništva i to je spisak za budućnost jer nagrađujete odlične učenike osnovnih i srednjih škola. Vidi se da je Jagodina razvijen grad i da se brzo razvija. Moj predlog je da se Jagodina još biolje ekonomski poveže sa Rusijom i u tome imate mojupodršku –rekao je Bocan. On se osvrnuo i na situaciju na Kosovu i Metohiji. Istakao je da je ono što se tamo dešava neprihvatljivo i zabrinjavajuće, te da će Moskva tražiti odgovor od UMNIK-a i KFOR-a na poslednje događaje. U subotu u Beograd dolazi premijer Rusije Dmitrij Medvedev, a Bocvan je istakao da je predsednik Srbije prvi od državnika koji je dobio poziv od Putina za vojnu paradu naredne godine.

Bocan Harčenko se u Muzeju voštanih figura u Jagodini slikao pored voštane figure Vladimira Putina, a prethodno je položio vence na Spomen groblje boraca Crvene armije koji su poginuli u oslobađanju Jagodine 17. oktobra 1944. godine, kao i na groblje palih boraca Narodnoslobodilačkog rata i na spomenik palim borcima za oslobođenje Srbije od 1912 – 1918.

Dušan Miletić

tagovi:

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .