Naslovna // Tema dana // Praznik rada i odmora (FOTO GALERIJA)

Praznik rada i odmora (FOTO GALERIJA)

 

 

U jagodinskim izletištima puno za prvi maj

Po tradicijii, izletišta u gradu i okolini bila su puna izletnika. Prvi maj obeležilo lepo vreme, muzika, roštilj i druženje.

 

            Prvomajski uranak tradicionalno je u Jagodini obeležen u prirodi, a svi oni koji su tokom praznika ostali u gradu slobodno vreme su  iskoristili na jednom od brojnih gradskih izletišta.

          Đurđevo brdo, Zoo vrt, Jošanica i Crni vrh samo su neka od izletišta koje su u ponedeljak i utorak, 1. i 2. maja bila destinacije za sve Jagodince ali i turiste iz cele Srbije.

 

ĐURĐEVO BRDO TRADICIONALNO NAJPOSEĆENIJE

         

          Veliki broj  turista uputio se za prvi maj do jagodinskog izletišta Đurđevo brdo. Mnogi  jer su želeli da se opuste u hladu stoletnih hrastova uz muziku, roštilj i druženje sa decom, ali je svakako bilo i onih koji su uživali u najvećem veštačkom vodopadu u Srbiji, napravili po koju fotografiju oduševljeni onim što ovo izletište nudi. Praznik za dušu i oči, bili su komentari koje smo mogli čuti od mnogobrojnih prolaznika, posetilaca Aračlijskog potoka u Jagodini koji pleni svojom lepotom decenijama, brižljivo ulepšavan i doterivan svake godine.

 

U ZOOLOŠKOM VRTU KOLONE TURISTA

ZOO vrt radi 365 dana u godini, bez obzira na verski i državni praznik. Proteklog prvog maja kroz njega su prodefilovale kolone turista, oduševljene lepotom ambijenta, urednim parkom, brižljivo uređenim zelenim površinama  i brojnošću životinja. Po nepisanom pravilu deca su se najviše zadržala kod kaveza sa majmunima, jer Žikine vratolomije nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Naša ekipa je zabeležila veliko interesovanje  turista koji su se zatekli kod kaveza sa malim tigrovima, pravom atrakcijom jagodinskog zoo vrta, koji, naviknuti na bliceve i kameru,poziraju svesni svoje veličine  i snage.

 

U JOŠANICI HLADNO PIVO I PRASE NA RAŽNJU

Jošanica je jedno od najatraktivnijih jagodinskih izletišta desetak kilometara od grada. Pored dovoljno prostora za sve izletnike, ovaj kraj je poznat i po istoimenom manastiru, jednom od najlepših u Šumadijskoj eparhiji. Svetinja je zadužbina cara Lazara, a legenda kaže da ga je sagradio kako bi se iskupio kada je u lovu, kao mladić,nehotice  ranio monaha koji se u ovim šumama podvizivao. Druga priča kaže da se Lazar u ovoj svetinji obećao na večnu ljubav Milici, svojo bućoj ženi. Danas u manatriru živi bratsvo od nekoliko monaha, a sve ove priče su bile dovoljne da ga tokom prvomajskim praznika  posete turisti i uživaju u lepoti ove pravoslavne svetinje.

            U Jošanici, tačnije duž celog Jošaničkog Prnjavora, smo zatekli mnogo izletnika, koji su porodično došli da se odmore za prvomajske praznike. Kako kažu neki od njih, dosta se radilo pa se valja malo i odmoriti, a svi oni koji su završili svoj posao kako u njivi tako  i u preduzećima, to zaslužuju. Žalili su se da je ove godine nešto manje izletnika nego ranije, i da je za to verovatno krivo promenljivo vreme, ali kako kažu, nisu se pokajali što su došli. Muzika, smeh, prase na ražnju ili roštilj i nezaobilazno hlađenje piva u reci obeležili su njihovo druženje u Jošanici.

T.Mitrović

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .