Naslovna // Tema dana // Unapređenje i jačanje privredno – ekonomske saradnje

Unapređenje i jačanje privredno – ekonomske saradnje

 

AMBASADOR PALESTINE MOHAMED NABHAN SA PREDSTAVNICIMA PRIVREDNE KOMORE PALESTINE POSETIO JAGODINU

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan i predstavnici Privredne komore Palestine početkom prošle nedelje boravili su u Jagodini gde su imali sastanak sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem Palmom i jagodinskim privrednicima.
Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i ambasador Palestine Mohamed Nabhan po treći put su se sastali kako bi razgovarali o uspostavljanju ekonomske i privredne saradnje dve zemlje.
-Imali smo prvi sastanak u Jagodini kome je prisustvovalo 14 ambasadora iz afričko – arapskih država, i drugi u ambasadi Palestine u Beogradu početkom ove godine, gde je bilo prisutno i desetak privrednika iz Jagodine. Njegova ekselencija Mohamed Nabhan je veliki prijatelj države Srbije, i ne da Srbija ima dobru saradnju sa ambasadorom Palestine, već mogu slobodno da kažem i konstatujem da je on jedan od najvećih lobista kada je u pitanju saradnja Srbije i arapsko – afričkih zemalja. Ono što je važno za Srbiju, to je da Srbija plasira svoje proizvode u arapsko – afričke države i da se ta ekonomska saradnja poveća. Takođe, ambasador Mohamed se bori za decentralizaciju, odnosno da se važni događaji ne odigravaju samo u Beogradu, već i u nekoliko gradova u unutrašnjosti Srbije, gde su organizovani privredni sastanci, na čemu mu je Srbija, a posebno Jagodina izuzetno zahvalna. Kada je u pitanju Jagodina, mi u proseku svakog trećeg dana imamo po nekog zainteresovanog investitora iz Evrope, a mogu da konstatujem i iz celog sveta. Do sada je Jagodina napravila 12 ugovora sa 12 stranih investitora, a do kraja ove godine očekujemo još najmanje 4 – 5 investitora, sa kojima smo već održali nekoliko sastanaka. Bilo bi nam drago ukoliko bi i Palestina imala nekog zainteresovanog investitora da dođe u srbiju i napravi neku fabriku. Mi besplatno dajemo lokaciju za izgradnju fabrike, država daje određene subvencije za zaposlene u novoizgrađenoj fabrici, tako da Srbija ima najbolje uslove na Balkanu za dolazak investitora. Želim da se zahvalim Njegovoj ekselenciji na pomoći i podršci, imajući u vidu da je Srbija sve vreme, a posebno u poslednjih pet godina predmet napada nekih koji su proterali srpski narod sa prostora bivše Jugoslavije, iz Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, sa Kosova i Metohije. Mogu slobodno da kažem da je njegova ekslencija, ambasador Mohamed jedan od najvećih lobista za Srbiju i srpski narod, on se bori za pravdu, a pravda je na srpskoj strani”, zaključio je Marković.
Sastanku u Skupštini grada Jagodine su prisustvovali i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, kao i vlasnici i direktori fabrika koje uspešno rade u Jagodini. Oni su članovima Privredne komore Palestine predstavili svoj proizvodni asortiman.
Fabrika ,,Feman” proizvodi elektromaterijal i uličnu rasvetu, preduzeće ,,Raleks” se bavi izradom i montažom čeličnih konstrukcija i hala, a fabrika ,,Kanbera” proizvodnjom aluminijumske i pe – ve – ce stolarije.
Sekretar Privredne komore Palestine Nadžedi Fijuri je izrazio zadovoljstvo što se sastao sa rukovodstvom grada Jagodine i vodećim privrednicima grada na Belici.
-Ima dosta prostora za saradnju, videćemo šta konkretno možemo da radimo sa jagodinskim privrednicima, a ujedno upućujem vam poziv da nas posetite u Palestini, gde bi organizovali jednu izložbu sa srpskim proizvodima, kako bi naši privrednici mogli da vide šta sve Srbija može da proizvede i ponudi našem tržištu. Mi ćemo se aktivno u to uključiti i podržati tu ideju do njene realizacije, jer smo ubeđeni da postoji mogućnost za uspostavljanje saradnje. I pored toga što smo mi mala zemlja i što delimično živimo pod okupacijom, mi imamo aktivnu proizvodnu i privrednu delatnost, odnosno imamo dosta proizvoda koje možemo plasirati u Srbiju”, zaključio je Nadžedi Fijuri.
Nakon sastanka su predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i ambasador Mohamed Nabhan razmenili prigodne poklone, nakon čega su gosti iz Palestine obišli fabriku ,,Feman” i upoznali se sa proizvodnim programom ovog preduzeća.
-Moji prijatelji koji dolaze iz Palestine vrlo su zainteresovani za sradnju sa Jagodinom i jagodinskim privrednicima. Ovo je prilika da uspostavimo ekonomsko – privrednu saradnju u okviru naših prijateljskih odnosa”, rekao je na odličnom srpskom jeziku Njegova ekselencija, amasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan.
Predstavnici ambasade Palestine u Beogradu i Privredne komore Palestine očekuju da će se uskoro uspostaviti mnogo jača ekonomsko – privredna sradnja dveju zemalja, jer za to postoje svi preduslovi, što će ujedno biti i svojevrsna nadgradnja tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Palestine.

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .