Naslovna // Tema dana // Zbog obilnih kišnih padavina, u Jagodini sve službe zaštite konstantno na terenu

Zbog obilnih kišnih padavina, u Jagodini sve službe zaštite konstantno na terenu

Peskom napunjeno preko 10 hiljada džakova, a preduzeće “Srbijavode” dopremilo je mašinu za punjenje. Uz pomoć jedne firme usisana velika količina prljavštine. Jagodinski mostovi nisu oštećeni. Služba Hitne pomoći sada se nalazi u bivšoj kovid ambulanti, a služba urgentne medicine se nalazi u zgradi gde se nalazi internistička ambulanta, rečeno je sednici Štaba za vanredne situacije koja je održana u ponedeljak, 12. juna

Foto: TV Kopernikus

Nagli porast vodostaja Belice i Lugomira, kao i bujičnih potoka tokom proteklog vikenda doneo je i nove poplave, kako u gradu Jagodini tako i u pojedinim selima, istakao je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović. On je na sednici štaba održanoj u ponedeljak istakao da je peskom napunjeno preko 10 hiljada džakova, a da je u tu srvhu u pomoć priteklo preduzeće “Srbijavode”, koje je dopremilo mašinu za punjenje.  Možda najveći problem u ovom trenutku je zapušavanje kišne kanalizacije, usled preobilnih padavina, pa je i taj problem rešen.

-Padavine koje su se događale izazvale su da se, sa okolnih, viših terena u ove niže i u samu kišnu kanalizaciju, sliju velike količine mulja, peska, kamena, otpadaka od drveta i lišća što je na neki način sprečilo mogućnost da ta kanalizacija primi projektovane količine vode. Iz tih razloga smo angažovali jednu firmu koja ima mogućnosti sada, to je baš ovako dobra stvar, da sve te prljavštine usisa. Ona ima i drugu mogućnost da možemo da vidimo kakva nam je ta instalacija, da li je ona kvalitetna ili ne. Uočili smo čak i neke prekide što je naravno pomoglo da naše javno preduzeće odmah reaguje –rekao je Stevanović.

Jagodinski mostovi nisu oštećeni, iako na pojedinima postoje nasipi, dodao je Stevanović.

-Mi smo jutros zatvorili jedan od mostova naš mostova. To je kameniti most. U jednom trenutku postojala je mogućnost da voda udari u most. Mislim da će i dalje funkcionisati i ja mislim da ćemo danas popodne da ga pustimo u rad –rekao je Stevanović prekjuče.

Foto: TV Kopernikus

Na sednici Štaba za vanredne situacije upućen je apel jagodinske Elektrodistribucije da poplavljeni građani ili sami isključe sklopke u svojim domovima ili pozovu dežurnu službu ovog preduzeća, kako bi se isključenja radila sporadično a ujedno izbegla isključenja celog naselja. Takođe, ono što je jako bitno za sve građane, je rad medicinskih službi, pa je direktor Doma zdravlja, Darko Miletić,obavestio građane kako su one raspoređene.

-Za svakog našeg sugrađanina kojem je potrebna hitna pomoć, ona se sada nalazi u bivšoj kovid ambulanti. Što se tiče službe kućnog lečenja, danas smo osposobili njen rad i ona će raditi u okviru opšte prakse. Ima posebno izdvojene ordinacije i previjalište. Što se tiče bolnice, u ovom trenutku nije moguće pružiti samo usluge fizikalne medicine jer se nalazi u podrumskim prostorijama. Niih je nemoguće iseliti zato što oni sa svim onim svojim aparatima koje imaju ne mogu da se presele u adekvatan prostor. Fizikalna medicina sigurno neće raditi danas i sutra dok nivo vode ne padne, jer ovoga trenutka uključeno je osam pumpi koje bukvalno izbacuju vodu iz podrumskih prostorija. Gradonačelnik Ratko Stevanović i predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma su nam obećali da ćemo odmah po prestanku ovih padavina da rešavamo taj problem kišnih i fekalnih kanalizacija sa kojim se uvek bolnice kada su podrumske prostorije i Dom zdravlja susreću, da tu problematiku već jednom rešimo i da se to više ne dešava. Služba urgentne medicine, pošto se ona nalazila preko puta hitne pomoći, preseljena je u internističku ambulantu. Ona se sad nalazi u glavnoj zgradi, u prizemlju, gde je bila internistička služba. Viša sila nas je naterala na to. Nadam se da ćemo do zime da uradimo sve to kako se ovakve stvari više ne bi dešavale –rekao je Miletić tokom sednice proteklog ponedeljka.

Foto: TV Kopernikus

Na sednici Štaba za vanredne situacije je rečeno da je trenutno najugroženije jagodinsko selo Dragoševac gde je poplavljeno više od 80 procenata kuća, ekonoskih objekata i njiva. 

Podsećanja radi, formirana je komisija za procenu štete kojoj građani mogu da se obrate za pomoć. Može se pozvati broj telefona Skupštine grada: 035/815 05 38 od 7 do 21 sat ili mogu pozvati broj telefona JKP “Standard” 064/81-97-652 koji je dostupan 24 sata. Šteta se može prijaviti i pisanim putem. Dovoljno je opisati situaciju, uneti ime i prezime, adresu i kontakt telefon i dostaviti prijavu do pulta gradskih pisarnica koje se nalaze u ulici Kralja Petra Prvog br. 6 svakog radnog dana od 7 do 15 sati.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .