Naslovna // Tu oko nas // Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta posetio Ćupriju: Nadam se da će puno investitora doći u ovaj kraj

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta posetio Ćupriju: Nadam se da će puno investitora doći u ovaj kraj

Prilikom posete, sa rukovodtsvom opštine, obišao je Moravski park gde je postavljena izložba “Česi u Ćupriji – Vek prijateljstva”, Školu za muzičke talente, Masarikovu školu, inače zgradu češke škole koja je izgrađena 1927. godine, kao i manastir Ravanica

Foto: TV Kopernikus

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta posetio je prošlog utorka opštinu Ćuprija.

Jedan od povoda njegova posete jeste i predstojeći projekat “Srbija u ritmu Evrope”, na kom će predstavnice Ćuprije, pored svoje opštine, predstavljati i Češku. Prilikom svog zvaničnog obraćanja, on je izrazio veliko zadovoljstvo zbog dolaska u ovaj kraj Srbije.

-Nadam se da ovo nije poslednji put, da ćemo nastaviti saradnju i da će puno čeških investitora doći u Ćupriju. Ne samo zbog toga što ste dobro povezani sa autoputom i odličnih uslova, već i zbog vrednih obrazovanih ljudi koji su najveće bogatstvo koje možemo imati –rekao je Kuhta.

Češka je ostavila dubok trag na teritoriji opštine Ćuprije, istakao je predsednik opštine Jovica Antić. Takođe, izrazio je i nadu da će u budućnosti imati još jaču saradnju.

-Treba napomenuti da su Česi osnovali ovde prvu Fabriku šećera i prvo Sokolsko društvo. Povezanost Ćuprije i češkog naroda je nešto što je neraskidivo –rekao je Antić.

Zajedno sa predstavnicima opštine Ćuprija, ambasador je obišao i Moravski park gde je postavljena izložba „Česi u Ćupriji – vek prijateljstva“ čiji je autor istoričar Stefan Stamenković. On je istakao da su Česi zaslužni za napredak industrijalizacije, ali i za razvitak kulture i sporta u ovom kraju.

-Do dolaska Čeha, u Ćupriji nije bilo pozorišta. Bilo je gostujućih pozorišnih trupa, ali Česi su obrazovali prvo amatersko pozorište u gradu isto tako i češko lutkarsko pozorište za decu. Negi nagoveštaji govore da su Česi doneli fudbalsku loptu u Ćupriju davne 1915. godine kada je osnovan prvi fudbalski klub u gradu pod imenom Sportski klub “Slavija” –rekao je Stamenković.

Kuhta je posetio i Školu za muzičke talente, Masarikovu školu, inače zgradu češke škole koja je izgrađena 1927. godine, kao i manastir Ravanica.

D.M.

tagovi: ,

Copyright © 2012-2013 Novi Put. .